Misztikus ködfelhők, színes lombok: A somoskői vár ősszel a legszebb

A középkorban épült a vulkáni csúcson magasodó vár.

Drónnal készített felvételeken a Salgótarján Somoskő városrészéből fotózva 2022. október 25-én.

A szlovák-magyar államhatáron, egy vulkáni csúcson áll a somoskői várrom. A várat a Kacsicsok építtették a 13. század végén és a 14. század elején, az itteni bazaltoszlopok felhasználásával.

A régészeti feltárások szerint a terület az Árpád-korban a Kacsics nemzetség különböző tagjainak birtokába került, ők építtették Baglyaskő, Zagyvafő, Salgó és Somoskő várait. Bár nem maradt fenn a várak alapításáról rendelkező királyi oklevél, s ezért építésük pontos idejét sem tudni, valószínű, hogy családi osztályegyezség alapján létesültek a tatárjárást követően, amely elpusztította a korabeli Tarjánt. A várak építését elsősorban az ősi és szerzeményi birtokok miatti fegyveres összetűzések, illetve más nemzetségek támadásai tehették szükségessé az 1270-1320 közötti időszakban.

1310-ben Csák Máté birtokolta, birtokainak elvesztése után Széchenyi Tamás kezébe került. 1461-ben királyi segítséggel az Országh és a Losonczy család tulajdona lett.

1573-ban a törökök a füleki Ali bég vezetésével elfoglalták a várat, amely 1596-ig a kezükön is maradt. A várat és a hozzátartozó uradalmat a 16. század végén Forgách Zsigmond szerezte meg. 1618-ban az országgyűlés elrendelte a vár megerősítését. A Rákóczi-féle szabadságharc leverése után – melynek seregei 1703-ban elfoglalták –, a császári seregek lerombolták.

A vár eredeti formája teljes egészében nem ismert. Valószínűleg háromszög alapzatú, bástya nélküli erősség volt, amely később keleti részén gótikus kastéllyal és egy bejárati toronnyal bővült. A 16. századi átépítés során két ágyútoronnyal, egy körbástyával, valamint a vár északi és déli részén található épületekkel bővítették ki. A vár belterét vésett mintázattal díszítették. Legfiatalabb része valószínűleg a hatszögletű bástya. Restaurálását a múlt század közepén kezdték el, jelenleg főleg az újjáépített bástya kelti fel az ideérkezők figyelmét.

A vár egész évben látogatható, viszont a jegypénztár csak áprilistól októberig tart nyitva.

A vár és a vár északi oldalán található világhírű bazaltzuhatag magyar oldalról teljesen szabadon látogatható.

2023. szeptember 1.

MTI/Komka Péter

hetedhetshop.hu

Kövess minket!

Ez is érdekelhet

Legfrissebb hírek