Kiderült, melyek a legnépszerűbb kirándulóhelyek a Pilisben

A Pilisi Bioszféra-rezervátum tiltott területein kirándulók több mint fele tisztában volt azzal, hogy tiltott területen jár.

A 2017-ben megkezdett kutatás célja, hogy adatokat gyűjtsenek a látogatók számáról, a legfrekventáltabb útvonalakról, a kirándulók szokásairól és igényeiről. Mindez hozzájárul ahhoz, hogy minél színvonalasabb ökoturisztikai fejlesztések készülhessenek és ugyanakkor meg tudják őrizni az itt található értékeket.

A rezervátum munkatársai 57 pontot választottak ki, arra törekedve, hogy minél teljesebb képet kapjanak arról, hogy egy hétvégén hány látogató érkezik a Pilisi Bioszféra-rezervátumba.

A 2023-ban végzett felmérés legfontosabb megállapításai:

A hegység turistaútjain a látogatók száma évenként közel 1 millió. A vizsgált szeptemberi hétvégén több mint 15 ezren keresték fel a Pilisi Bioszféra-rezervátumot.

A látogatók túlnyomórészt (70%) autóval érkeztek, emellett 15 % használt tömegközlekedést, 8 % pedig kerékpáron jött.

A látogatók több mint fele (62,55%) túrázni érkezik a hegységbe, ötöde sétál, tizede kerékpározik, futók 2023-ban kevesebben voltak (1,5%).

Piknikezni, fényképezni a Dera-szurdok parkolójába, a Telgarthy-réthez, és Hegy-tetőre érkeznek leginkább. A Lajos-forrás és a Kaán-forrás kedvelt víznyerőhely.

A tájékozódáshoz legtöbben a telefonjukat használják (37,5%), de viszonylag sokan bízzák magukat a turistajelzésekre, térképes táblákra is (26,9%). A papír térkép erősen visszaszorulóban van (13,1%). Az applikációk közül legnépszerűbb a „természetjáró”, a „Locus”, a „mapy.cz” és a „Humap” , de sokan töltenek le útvonalat a kirandulastippek.hu oldalról is.

Szomorú, hogy a legértékesebb fokozottan védett értékek miatt lezárt területen járók több mint fele tisztában volt azzal, hogy tiltott területen jár.

2024. április 19.

Szerző: Hegycsúcsok / MTI/Máthé Zoltán

hetedhetshop.hu

Kövess minket!

Ez is érdekelhet

Legfrissebb hírek