Festői hegyvidéken áll Magyarország első világöröksége

Vár is áll a palóc faluban a Cserhát hegyei között, egy kiugró sziklaszakadék szélén.

Az UNESCO 1987. december 11-én vett fel elsőként magyarországi helyszíneket világörökségi listájára: Budapest Duna-parti látképe és a budai Várnegyed mellett Hollókő kapta meg a jeles címet.

Az alig 330 lelket számláló, világhírűvé vált Nógrád megyei palóc falu polgármestere Szabó Csaba elmondta, hogy őseik olyat alkottak az évszázadok során, amelynek köszönhetően a műemlékes szakemberek segítségével

Hollókő az első jelölésnél felkerült az UNESCO világörökségi listájára, ráadásul az első önálló faluként a világon.

Az utóbbi két évtizedben kiszolgáló létesítményekkel, a helyi kultúrára építő új attrakciókkal, látnivalókkal fejlesztették a falut.

Idén megvalósult a vár rekonstrukciója is, kiállítással, élettel töltötték meg a hollók sziklájára épült erődítményt, így jelen van Hollókőn a késő középkori falukép és a XIV. századi berendezésű vár szellemisége.

A polgármester a helyieknek megélhetést biztosító, de komfortjában modern, hagyományait megőrző, látnivalóiban újszerű településnek nevezte Hollókőt.

2023. április 6.

Szerző: hegycsúcsok / Fotó: Több fotóból, számítógéppel összeállított panorámaképen a felújítás alatt álló hollókõi vár 2022. június 1-jén. MTI/Komka Péter

hetedhetshop.hu

Kövess minket!

Ez is érdekelhet

Legfrissebb hírek