Ausztria legszebb helye a Schladming-Dachstein régióban van

Az 1898 méteren található kápolna a mindig is bennfentes tipp volt.

A Stoderzinken található Friedenskircherl-t az osztrák nemzeti ünnepen Ausztria legszebb helyének választották a népszerű ORF TV „9 hely – 9 kincs” című műsorában.

Az 1898 méteren található egyedülálló kápolna a Friedenskircherl a Stoderzinkenen mindig is bennfentes tipp volt a Schladming-Dachstein üdülőrégióban. A Stoderzinken szikláján álló kápolna különleges elhelyezkedése a helyieket és az üdülővendégeket egyaránt lenyűgözi.

Élvezik a kilátást az egész Enns-völgyre, és a helyet belső elmélkedésre is használják.

A Friedenskircherl a Stoderzinken déli oldalán, 1898 méteres magasságban, Aich településen található. A kápolnát 120 évvel ezelőtt azzal a céllal építették, hogy összehozza az embereket, függetlenül attól, hogy kik, honnan jönnek vagy miben hisznek. Az idilli fekvésű kápolna költőket ihletett meg, vigaszt nyújtott a hívőknek és mennyei emlékeket a vándoroknak. A híres osztrák író, Peter Rosegger jegyezte meg:

„Mit is írhatnék ezekben a napsütéses hegyekben, csak csendben és boldog áhítattal tudok lenni”.

A Friedenskircherl-t 1902-ben Emil Ritter von Horstig (1845-1931), egy ismert bányászati vállalkozó építtette, aki egy stájer nemesi családból származott, és a Stoderzinken fejlesztésének úttörőjeként tartják számon. Ma a műemléki védettség alatt álló áhítat helyszíne a gröbmingi hegyimentők tulajdonában van, akik szeretettel gondoskodnak a fenntartásáról és karbantartásáról.

A Friedenskircherl nem csak népszerű kirándulóhely, hanem a stájer Enns-völgy egyik legfontosabb nevezetességének is számít. „A Friedenskircherl győzelme mindannyiunkat nagyon boldoggá tesz, nekünk, gröbmingi hegyimentőknek pedig az önkéntes munkánk hatalmas elismerését jelenti. Ez büszkeséggel tölt el minket, és arra ösztönöz, hogy továbbra is vigyázzunk „a mi templomunkra”” – mondja Christian Pieberl, a gröbmingi hegyimentő csapat vezetője.

Megközelítés: Autóval a B320-as autópályán Gröbming felé, majd a Stoderzinken-Alpenstraße fizetős úton keresztül a Steinerhaus parkolójáig. Tovább gyalogosan (20 perc) egy túraúton a Friedenskircherl-ig.

2022. október 28.

Szerző: Hegycsúcsok / Fotók: Friedenskircherl am Stoderzinken (c) Christoph Huber

hetedhetshop.hu

Kövess minket!

Ez is érdekelhet

Legfrissebb hírek