Kékvándor: Az Országos Kéktúrán készült képekből nyílt kiállítás

A Capa Központ rendezésében látható tárlaton az Országos Kéktúrán készült száz kép tekinthető meg.

Kékvándor címmel nyílt tárlat Burger Barna képeiből; az október 31-ig a Természettudományi Múzeum Kupolacsarnokában, a Capa Központ rendezésében látható túraútvonalszerű kiállításon a fotográfusnak az Országos Kéktúrán készült 100 képe tekinthető meg.

Amikor 2014-ben Burger Barna befejezte az Országos Kéktúrát, a teljesítők száma mintegy 5200 volt, azóta még több mint 4100-an teljesítették az útvonalat. Többen, mint az azt megelőző harminc évben összesen.

A kiállítás két intézmény együttműködésében jött létre. A Capa Központ rendezésében, amely Burger Barna segítségével született tíz évvel ezelőtt, és amelynek névadója, Robert Capa a fotográfus számára példakép, mester volt. Másik mestere pedig a természet volt, amelynek a Természettudományi Múzeum ad otthont.

Burger Barnának a természet nemcsak mestere volt, de sokszor sorvezetője is.

A tárlatra Csizek Gabriella, a Capa Központ kurátora a Magyar Természetjáró Szövetség gondozásában 2015-ben megjelent Kékvándor című albumból és a vándorlás alatt készült mintegy 40 ezer fotográfiából válogatott. A tárlat fontos részét képezik az albumból származó szövegek is, amelyeket Burger Barna barátjával, alkotótársával, Kőrösi Zoltánnal írt.

A 100 fotográfia és a különleges installációk az Országos Kéktúra tizenkét tájegységén, teljes útvonalán vezetnek végig, fényekkel, hangokkal, meglebbenő, megmozduló képekkel az erdők világát idézik meg.

Kőrösi Orsolya, a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ igazgatója elmondta: évek óta tartozott ezzel a kiállítással Burger Barnának, a jóbarátnak és a nagyszerű fotográfusnak, akivel együtt alapították a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központot.

Burger Barna 2013-14-ben járta végig a Kéktúrát, amelynek egy-egy szakaszára elkísérték a barátai, köztük Kőrösi Zoltán író, akivel utolsó közös munkájukként jelent meg a Kékvándor című kötet.

2024. április 17.

Szerző: MTI / Fotó: A 2017-ben elhunyt Burger Barna fotográfus képeiből rendezett Kékvándor című kiállítás a Természettudományi Múzeum Kupolacsarnokában a megnyitó napján, 2024. április 17-én. MTI/Mónus Márton

hetedhetshop.hu

Kövess minket!

Ez is érdekelhet

Legfrissebb hírek