Kilátóvá alakítják egy bánya aknatornyát Dorogon

Kilátóterasz is lesz a 16 méter magas toronyban.

Kilátóvá alakítják Dorogon az 1981-ben létesített bányászemlékművet, amely egy magaslatra telepített aknatorony.

A 16 méter magas létesítmény átépítése során a torony meglévő szerkezetének minél nagyobb mértékű megtartása mellett alakítják kilátóterasszá az építmény felső szintjét.

A feljutást biztosító lépcső a külső kontúrhoz illeszkedve halad majd, a „szintenkénti” pihenőket a város felőli oldalon építik ki. A torony meglévő fényei megmaradnak, de éjszakai használatot biztosító megvilágítással is ellátják.

Az aknatoronyból kialakítandó kilátó kiegészíti a közelben lévő Reimann Bányászattörténeti Múzeum turisztikai kínálatát. A kiállítótérben a 230 éves múltra visszatekintő szénbányászatnak állítanak emléket.

A látogatóközpontban különleges makettvilág, interaktív elemek és egyedi építészeti megoldások állnak a látogatók segítségére abban, hogy megismerjék a Dorogi-medence 222 éves bányászatának történetét.

Dorog térségében a szénbányák szállításra használt alagúthálózatának hossza a legnagyobb kiterjedése idején meghaladta a 36 kilométert. A járatok az Annavölgy, Csolnok, Dorog, Sárisáp és Tokod településhez tartozó bányákat kötötték össze. A második világháború idején az alagutak több ezer ember számára szolgáltak óvóhely

2024. április 8.

Szerző: MTI / Fotók: MTI/Kovács Attila

hetedhetshop.hu

Kövess minket!

Ez is érdekelhet

Legfrissebb hírek