Vadkempingezés és táborozás az osztrák Alpokban – mit szabad?

Felállíthatom a sátrat a hegyen? Bárhol tölthetem az éjszakát a lakókocsimban? Ha vadkempingezni szeretne Ausztria hegyeiben, akkor a szabályok dzsungelében találja magát.

Skandináviával ellentétben Ausztriában nincs jogalap arra, hogy sátrat verjünk bárhol a semmi közepén. Németországban a szabályozás meglehetősen szigorú, és a szövetségi államok között nagy különbségek vannak. De nézzük, mi a helyzet Ausztriában?

A jó hír először is: nem csak a koronavírus-járvány óta egyre többen találnak kikapcsolódást a hegyekben; a friss levegőn végzett testmozgás és általában a hegyi sportok számos pozitív hatással bírnak. Ugyanakkor azonban az Alpok használatának nyomása is növekszik, ami néha problémákhoz vezet a jól ismert turisztikai központokon kívül. Ez mindig ott történik, ahol az emberek – az egyéni szabadságvágytól hajtva – szükségét érzik, hogy a kialakult infrastruktúrától távol, a „vadonban” töltsék az éjszakát – de vajon ez is legális?

Kempingezés az erdőben

Bár az 1975. évi erdőtörvény Ausztria egész területén biztosítja az erdő szabad bejárását, a „sötétben való kempingezés, táborozás…” kifejezetten ki van zárva ebből. Ez azt jelenti, hogy az erdőben való kempingezés egész Ausztriában tilos. Kivéve, ha a földtulajdonos kifejezett hozzájárulása van.

Kempingezés az erdőhatár felette, az Alpok hegyein

„Az erdőhatár feletti területre tartományonként eltérő jogi szabályozás vonatkozik” – magyarázza Liliana Dagostin, az Osztrák Alpesi Szövetség területrendezési és természetvédelmi osztályának vezetője. Karintiában, Alsó-Ausztriában és Tirolban tilos a kempingeken kívüli kempingezés. Az előírások be nem tartása drága bírságokat vonhat maga után. Felső-Ausztriában, Salzburgban, Stájerországban és Vorarlbergben nincs kifejezett tartományi szintű tilalom a vadkempingezésre, de a települések korlátozásokat állapíthatnak meg. Ezért előzetes tisztázás ajánlott.

Ha a védett területek lesznek a kiválasztott éjszakázási helyszínek, akkor a szabadban való éjszakázás álma ezekben a szövetségi tartományokban is szertefoszlik.

Vadkemping helyett menedék

Aki azonban például sérülés vagy rossz időjárás miatt kénytelen a szabadban tölteni az éjszakát, annak nem kell negatív következményektől tartania. A nem tervezett alpesi bivakolás (vészhelyzeti bivakolás) egész Ausztriában engedélyezett.

Ausztriában a hegyi sportok szerelmeseinek sűrű menedékhely-hálózat áll rendelkezésére, amelynek fenntartása nagy erőfeszítéssel jár, de amely olcsón – és kétségtelenül legálisan – használható.

Tabutémák a hegyen

Egy gyakori tabutéma, hogy a vadkempingezés során gyakran válik sürgőssé WC-re menni a hegyen. Az Alpesi Klub szeretne segíteni az érzékeny magashegyi terület védelmében és az élőhelyi partnerekkel való konfliktusok elkerülésében. „Alles Wurst?!” címmel az Alpesi Klub tippeket ad a legrosszabb esetre. A papírzsebkendők például öt év alatt bomlanak le.

2023. szeptember 3.

Szerző: Hegycsúcsok

hetedhetshop.hu

Kövess minket!

Ez is érdekelhet

Legfrissebb hírek