Rekord olvadás Olaszország legnagyobb gleccserén

Észak-olaszországi gleccserei egyre jobban zsugorodnak a legfrissebb adatok szerint.

Olaszország legnagyobb gleccserét a globális felmelegedés miatt eltűnés fenyegeti. A Lombardia és Trentino Alto Adige közötti Val Camonica alpesi völgyében található Adamello gleccser területe folyamatosan csökken, az 1957-es 19 négyzetkilométerről 2015-re mintegy 17,7 négyzetkilométerre csökkent.

Az Adamello gleccser, Olaszország legnagyobb trentinói gleccsere 2015 óta 50 hektárnyi területet veszített. Ez nagyjából 70 futballpálya nagyságának felel meg.

Az Adamello gleccserkomplexum részét képező Mandrone-gleccser esetében az elmúlt tizenkét évben 330 méteres visszahúzódást jelentettek, ebből csak 2022-ben 139 métert – közölte a Legambiente környezetvédelmi szervezet.

A Marmolata-gleccser területe is tovább zsugorodik. A Dolomit-gleccser mérete 2000 óta a felére csökkent a Padovai Egyetem gleccserkutatóinak adatai szerint. A gleccser 2022-ben 112 hektárral zsugorodott.

Az alpesi gleccserek egyre jobban zsugorodnak. A 19. század vége óta már több mint 200 eltűnt közülük, helyet adva a törmeléknek és a szikláknak. Ez a globális felmelegedés következménye – derül ki a Legambiente környezetvédelmi egyesület legfrissebb adataiból, amely az észak-olaszországi gleccserek helyzetét figyeli.

A gleccserek megőrzése egyben egy stratégiai fontosságú vízkészlet megőrzését is jelenti. Az Adamello gleccser négyszer annyi vizet tartalmaz, mint a Garda-tó. Ha ez az erőforrás eltűnne, az komoly problémákat okozna például az öntözésben a síkságokon.

2023. szeptember 3.

Szerző: Hegycsúcsok / Fotó: Adamello gleccser (c) pixabay

hetedhetshop.hu

Kövess minket!

Ez is érdekelhet

Legfrissebb hírek