Megdöbbentően brutálisak az árak a hüttékben Ausztriában

Idén mélyebben a zsebünkbe kell nyúlni a hüttékben, különösen, ha az ételekről van szó.

Egy salzburgi síkunyhóban való megállás átlagosan csaknem 60 százalékkal drágult az elmúlt tíz évben – majdnem kétszer annyival, mint az általános infláció. Ez derül ki a Salzburgi Munkaügyi Kamara (AK) friss felméréséből. A tartomány 23 síparadicsomában található 192 síkunyhó árait elemezték. A 2014-es évhez képest különösen a sívíz és az almás rétes ára emelkedett.

Kiderült, hogy minél nagyobb a síterep, annál magasabbak az árak.

„Ha megnézzük a legutóbbi gasztronómiai felmérésünk eredményeit, egyértelmű, hogy a síkunyhók árai túlzottan megemelkedtek” – magyarázta sajtóközleményében Christian Obermoser, az AK fogyasztóvédelmi szóvivője. 2013 szeptembere és 2023 között a vendéglátóiparban az árak valamivel több mint 49,2 százalékkal emelkedtek, míg a fogyasztói árindex (CPI) nagyjából ugyanebben az időszakban „csak” 33,5 százalékkal nőtt. A síkunyhók körében a legutóbbi, 2014-es felméréshez képest az átlagos áremelkedés 59,2 százalékos volt.

A tanulmányhoz az AK két tucat étel és ital (köztük öt, kifejezetten gyerekeknek szánt termék) árát mérte fel. Nem annyira a sör, kóla és hasonlók okozták a meredek áremelkedést – az italok ára átlagosan 49 százalékkal emelkedett -, hanem az élelmiszerek. Itt az árak 2014 óta több mint 63 százalékkal emelkedtek. Az almás rétes esetében az átlagos drágulás 75 százalékos, a bolognai spagetti esetében 69 százalékos, a frankfurti virsli zsömlével esetében pedig 70 százalékos volt. Az italok között egyébként az „éllovas” a gyermekek körében különösen népszerű sívíz volt, 72 százalékos (0,25 liter), illetve 53 százalékos (0,5 liter) drágulással.

Körzeti összehasonlításban Tennengau, Lungau és Pongau az országos átlag alatt, míg Pinzgau fölötte volt. Elvileg: „Minél több kilométernyi sípálya van a kínálatban, annál magasabbak a megállók árai”. Az AK Salzburg néhány példán keresztül mutatja be, hogy milyen nagyok lehetnek az árkülönbségek: Az egyik obertauerni létesítményben egy „korsó” (0,4 liter) sör 6,80 euróba kerül. Egy „fél pintre” kivetítve ez 8,50 euró lenne. Werfenwengben 0,5 liter sör 4,50 euróba kerül.

A 0,4 liter sívíz árrekordját szintén Obertauernben állították fel: 4,90 euró 6,13 euró 0,5 literért. Werfenwengben viszont fél liter 3 euróért kapható. A bolognai spagetti 8,90 euróba kerül Saalbach-Fieberbrunnban, de 18 euróba a közeli Leogang egyik hüttéjében. A frankfurti virsli zsömlével 4,50 euróba kerül Mühlbachban, egy saalbachi étteremben pedig 9,60 euróba. Egyébként a síkunyhók mintegy harmadában a csapvíz ára is fel van tüntetve: 0,25 liter vízért átlagosan 1,06 eurót kértek.

A magas árak azonban valószínűleg nem riasztják el a síelők rajongóit: a téli turizmus a Salzburg tartományban jelenleg rekordot döntöget, és sok nyaraló és egynapos látogató számára a síelés élményéhez valószínűleg továbbra is hozzátartozik a megállás egy harapnivalóra.

2024. január 30.

Szerző: Hegycsúcsok / Fotó: (c) Österreich Werbung/SkiWelt Wilder Kaiser - Brixental/Dietmar Denger

hetedhetshop.hu

Kövess minket!

Ez is érdekelhet

Legfrissebb hírek