Kiderült, mennyibe fog kerülni a Tirol és Bajorország közötti hágó útdíja

Zöld utat kapott egy 1,4 kilométer hosszú, a hágó teteje alatt húzódó alagút megépítése.

Az osztrák Tirol tartományban található Fernpass út az egyik legforgalmasabb alpesi hágó, amely Bajorországot és az ausztriai Tirol tartományt köti össze. Főszezonban akár 30 ezer jármű is áthalad a hágón. Az autósoknak a jövőben fel kell készülniük a változásokra.

Az osztrákok 2026-tól nagy építkezésbe kezdenek ezen az útszakaszon, zöld utat kapott egy 1,4 kilométer hosszú, a hágó teteje alatt húzódó alagút megépítése.

Az ORF tudósítása szerint a tiroli tartományi kormány bejelentette, hogy a Lermoos-alagút második alagútcsöve és egy hosszúhágó-alagút építése tehermentesítené a régió közúti forgalmát. A költsége ennek legalább 160 millió euró lesz. Ezt többek között a hágóútra kivetett új útdíjból kívánják kifizetni – erről most döntött Tirol tartomány.

Aki ezen az útvonalon akar autózni, annak a jövőben fizetnie kell. Az új szabályozásnak legkésőbb 2028-ra kell életbe lépnie, mivel – ha minden a tervek szerint halad – ekkorra készül el az új alagút az útvonalon. Blindsee-ben és Nassereithben útdíjfizető állomásokat létesítenek. A német ADAC szerint

a hágón való átkelés 14 euróba fog kerülni.

Egyébként még a helyi autók sem mentesülnek az útdíj alól. Az „Allgäuer Zeitung” azt írja, hogy az Európai Unió úgynevezett infrastrukturális költségekről szóló irányelve miatt a mentesség már nem lehetséges. A gyakran utazók 140 euróért vásárolhatnak többszöri utazásra szóló jegyet.

Az idegenforgalmi ágazat nem lelkesedik a hírért: attól tart, hogy különösen a síelőket, valamint a kirándulni vágyókat elriasztják, és más célpontok után nézhetnek a régióban.

2024. január 27.

Szerző: Hegycsúcsok / Fotó: Hochalpenstraßen AG/Michael Königshofer

hetedhetshop.hu

Kövess minket!

Ez is érdekelhet

Legfrissebb hírek