Kiderült, mennyibe kerül egy ingatlan az osztrák síparadicsomokban

Trendforduló az ingatlanáraknál a síparadicsomokban.

Az osztrák síparadicsomokban az ingatlanárak évek óta gyakorlatilag csak egy irányba mozognak: felfelé. Az ingatlanszektor jelenlegi nehéz helyzetében azonban még ez is változik, amint azt az Immoscout24 elemzése mutatja.

Tavaly a 15 téli sportközpontból tízben csökkentek az árak – akár 14 százalékkal is. Néhány esetben azonban hatalmas emelkedések is történtek – derül ki az Immoscout24 elemzéséből.

A legdrágább elemzett hely Kitzbühel volt és maradt.

De még a tiroli luxusüdülőhelyen is 7 ázalékos visszaesés volt a négyzetméterenkénti mediánárban 2022 és 2023 között. Tavaly egy négyzetméter Kitzbühlben „csak” 12 935 eurót ért.

Még nagyobb visszaesés volt tapasztalható a viszonylag olcsó téli sportközpontokban, a salzburgi Bad Gasteinban, ahol 14 százalékkal 4 833 euróra csökkent, valamint a karintiai Nassfelden, ahol 12 százalékkal 6 224 euróra esett vissza az ár.

A legnagyobb növekedést a tiroli Sölden (28 százalékkal 6 442 euróra), a salzburgi Saalbach-Hinterglemm (8 százalékkal 7 867 euróra) és a tiroli Sankt Anton am Arlberg (5 százalékkal 10 000 euróra) produkálta.

A négyzetméterárak mediánját tekintve a tiroli Ischgl áll a harmadik helyen, három százalékos növekedéssel 9 491 euróra. Ezzel szemben a legolcsóbb elemzett helyen, Semmeringen az árak szinte már alkuképesnek tűnnek. A négyzetméterenkénti mediánár ott 2 397 euró körül alakul – miután tavaly 9 százalékkal csökkent 2022-hez képest.

2022-ben szinte minden ausztriai régióban emelkedtek az árak 2021-hez képest, egyes esetekben jelentősen. Az emelkedés elérte akár a 35 százalékot is. Az ingatlanplatform most „egyértelmű trendfordulót” lát.

„A közvetlenül a hegyi vasút melletti otthon ismét elérhető közelségbe került”

– véli Markus Dejmek, az Immoscout24 Austria főnöke.

A visszaesés oka a gazdasági bizonytalanság, a magasabb hitelkamatok és az általános válsághangulat.

2024. január 18.

Szerző: Hegycsúcsok / Fotó: Österreich Werbung/Michael Stabentheiner

hetedhetshop.hu

Kövess minket!

Ez is érdekelhet

Legfrissebb hírek