Kiderült, mennyibe kerül a hegyimentés az Alpokban

A túrázók a Großglockneren kerültek bajba, költséges volt a mentőakció.

Miután szombaton három cseh túrázót mentettek ki a hegyi vészhelyzetből egy 15 órás mentőakció során a Großglockner hegységben, úgy tűnik, hogy a három embernek komoly számlával kell számolnia. Több mint 20 ezer eurót kellene fizetniük a mentésért, ha nincs mentési költségbiztosítás – jelentette az ORF a hegyimentőkre és az alpesi rendőrségre hivatkozva.

Ilyen biztosításnak minden túrázónak kellene lennie. „A három cseh az Alpesi Klub tagja, így a biztosítás fedezi a mentés költségeit” – mondta Peter Tembler, a kals-i helyi központ munkatársa a Tiroler Tageszeitung című lapnak. A tiroli hegyimentő szolgálat a költségeket teljes egészében kiszámlázza. ” Az óradíjakat átalányáron számoljuk fel. Ebben az esetben nagyszabású műveletről volt szó, mivel több mint tíz hegyimentő vett részt benne. Az óradíj átalánydíjas, valamivel több mint 1000 euró” – mondta Tembler az ORF-nek.

A cseh túrázóknak tehát több mint 15 000 eurót számoltak fel.

A mentési költségeknek nincs egységes számítása Ausztria-szerte. Karintiában például alacsonyabbak az átalánydíjak, mint Tirolban.

Emellett az alpesi rendőrség is felszámolja a költségeket a műveletekért. A hétvégi mentőakcióban egy rendőrségi hegyi vezető is részt vett. A klagenfurti rendőrségi helikopter is felszállt, de a rossz időjárás miatt vissza kellett fordulnia.

Az alpesi rendőr óránként körülbelül 20 euróba, a rendőrségi helikopter pedig percenként 60 euróba kerül. Utóbbi több mint másfél órát volt úton. Ebben a konkrét esetben ez körülbelül 5500 eurót tett ki

– magyarázta Matthias Außerdorfer a tiroli alpesi rendőrségtől.

A hegyimentő szolgálattal ellentétben az alpesi rendőrség műveleteinek számlázását a biztonsági rendőrségről szóló törvény szabályozza. Annak előfeltétele, hogy valakinek fizetnie kelljen, a súlyos gondatlanság megvalósulása. Erről – a cseh télisportolók esetében is – bíróságnak kellene döntenie, amennyiben nem lenne biztosításuk.

A rendőrség szerint a három férfi pénteken nem sokkal reggel 6.00 óra után indult útnak, nyolcórás autóút után, a rossz időjárási előrejelzés ellenére, sítúra- és hegymászófelszereléssel. Végül 22.45 óra körül kezdeményezték a segélyhívást. Szerencsére sértetlenek maradtak, de enyhén kihűltek.

A mentési művelet rendkívül nehéznek és kihívásnak bizonyult. 13 hegyimentő és egy alpesi rendőr mászott fel a sűrű hóban, és végül 15 óra után sikerült kimenteniük a cseheket.

2024. január 9.

Großglockner Hochalpenstrassen AG, Fotograf: Albin Niederstrasser

hetedhetshop.hu

Kövess minket!

Ez is érdekelhet

Legfrissebb hírek