Dél-Tirolban szigorú szabályokat kell betartani a síelőknek

Van néhány dolog, amit szem előtt kell tartani az olaszországi síelés során. Komoly büntetés lehet a vége.

Olaszországban és Dél-Tirolban 2023/2024 telén még mindig szigorú szabályok vonatkoznak a síelőkre: ha ott a lejtőkre indulunk, mindenképpen tisztában kell lennünk velük.

  • Kötelező felelősségbiztosítás mindenkinek a pályán
  • Szigorú büntetés az alkoholos befolyásoltság alatt síelőknek.
  • Kibővített sisakkötelezettség kiskorúak számára

Minden síelőnek, aki Olaszországban és Dél-Tirolban a sípályán síel, rendelkeznie kell érvényes felelősségbiztosítással, amely fedezi a harmadik személyeknek okozott károkat vagy sérüléseket. Ez a szabály 2022 januárja óta van érvényben, de sokan még mindig nem tudnak róla.

Azoknak, akik nem rendelkeznek ilyen biztosítással, vagy nem tudják azt igazolni, lehetőségük van, hogy a síbérletükkel együtt egy megfelelő napi biztosítást kössenek.

Az utazóknak érdemes időben felvenniük a kapcsolatot a biztosítójukkal. Ekkor kapnak egy dokumentumot, amelyben angol vagy olasz nyelven igazolják a felelősséget.

Síelés felelősségbiztosítás nélkül: bírság kiszabható

Ha a biztosítás nélkül síel, 100-150 eurós bírságra, valamint a síbérlet esetleges visszavonására számíthat. Az, hogy a saját gyermekei is biztosítva vannak-e, az adott kötvénytől függ.

0,5 ezrelék szabály a pályán is

Az olaszországi sípályákon alkoholt fogyasztók súlyos bírságokra számíthatnak. A 0,5 ezrelékes alkoholtól 250 és 1000 euró közötti bírság szabható ki. A 0,8 ezrelék vagy annál magasabb alkoholszintű síelés bűncselekménynek minősül, és ennek megfelelően büntethető.

Kiskorúakra kiterjesztett sisakkötelezettség

A sípályán történő sérülésveszély csökkentése érdekében Dél-Tirol és Olaszország is kiterjesztette a sisakviselési kötelezettséget. A megfelelő fejvédő viselésére vonatkozó szabály korábban csak a 14 éves korig terjedő gyermekekre vonatkozott, mostantól azonban minden síelőre, snowboardosra és szánkózóra vonatkozik 18 éves korig. A sí- vagy snowboardsisaknak CE tanúsítvánnyal kell rendelkeznie.

2023. december 22.

hetedhetshop.hu

Kövess minket!

Ez is érdekelhet

Legfrissebb hírek