Télen félelmetes alakok ijesztgetnek az Alpokban

A karácsony előtti időszakban az egész alpesi régióban krampusz- és perchtenfutásokat tartanak.

Krampusz vagy Percht? Félelmetes alakok, és valószínűleg jó néhány embert megijesztettek már – nem csak a gyerekeket. De állítólag elűzik a gonosz szellemeket – tehát tényleg nincs okunk félni. Vagy mégis?

A krampusz Szent Miklós kísérőjének számít, és az alpesi régióban szilárdan rögzült az adventi szokásokban. Ezért december 6-a körül különösen sok krampuszfutásra kerül sor. Míg Szent Miklós a jó gyerekeket ajándékozza meg, addig a krampusz feladata a rosszcsontok megbüntetése. A legrosszabb esetben a hátára erősített kosárba, a „Kraxn”-ba pakolja őket, és elviszi őket. Maga a figura a kereszténység előtti időkből származik.

A krampuszfutás során a „Kramperln” ördögi grimaszokkal, láncokkal, rudakkal és harangokkal vonulnak végig az utcákon. Ruhájuk általában birka- vagy kecskebundából készül, és szarvakat viselnek. A különbség a hagyományos Perchtekhez képest az, hogy maszkjukat és arcukat emberekről mintázzák; a Perchten állatfigurákat utánoznak.

A krampuszokkal ellentétben a Perchtenek feladata a gonosz szellemek elűzése, és állítólag szerencsét hoznak az újévre. Hagyományosan a karácsony és újév közötti Raunächte idején, illetve január 5-ig jelennek meg. A Perchtenek gyakran egyszerre több pár szarvat hordanak, és a jó „Schönperchten” és a gonosz „Schiachperchten” típusba sorolhatók. Emellett számos figura és klasszikus társuk is létezik, mint például Frau Bercht, Glöckler vagy boszorkányok, amelyek régiónként eltérőek.

2023. november 26.

Szerző: Hegycsúcsok / Fotó: (c) OW/Salzburger Christkindlmark

hetedhetshop.hu

Kövess minket!

Ez is érdekelhet

Legfrissebb hírek