Őrült árat fizettek a világ legritkább szarvasgombájáért

Fehér szarvasgombát árvereztek el 130 000 euróért Olaszországban.

Egy hongkongi licitáló 130 ezer eurót fizetett egy két, egyenként egy kilogrammos gumóból álló fehér szarvasgombáért egy olaszországi árverésen vasárnap. A piemonti Albában rendezett szarvasgomba-árverést a maga nemében a legexkluzívabbnak tartják. A világ minden tájáról, köztük Bécsből érkező ínyencek videón keresztül licitáltak.

Az évente megrendezett szarvasgombaárverést több mint 90 éve tartják Albában, és jótékonysági célokra szervezik. Vasárnap összesen 482 000 euró értékű szarvasgombát árvereztek el. A fehér szarvasgombát szeptember 21. és január 31. között gyűjtik Alba régióban.

A szakértők szerint a kiváló minőségű fehér szarvasgomba idei árai kilónként 3500 euró körül mozognak. A kevésbé híres fekete szarvasgomba kilónkénti ára 500 euró körül mozog.

Olaszországban mintegy 200 000 szarvasgombagyűjtő van. Évi 500 millió eurós forgalmat bonyolítanak le.

Az albai szarvasgomba egyedülálló aromája és íze miatt évek óta a legmagasabb árakat hozza. A ritka „konyhai gyémántok” felkutatására, amelyek akár 30 centiméteres mélységig is megnőnek a tölgy-, gesztenye- vagy nyárfák gyökerei alatt, általában szarvasgombászkutyákat használnak, hogy kiváló szimatú orrukkal kiszagolják a gumókat.

A fehér szarvasgombát a világ legdrágább csemegéjének tartják. Az ínyencek grammonként, ostyavékonyra reszelve fogyasztják, Olaszországban leginkább tésztára reszelve. A szakértők „Tuber magnatum pico” néven emlegetik a finom gombát. Ezt a drága különlegességet minden évben októbertől decemberig keresik és ünneplik Olaszországban, különösen Umbria, Toszkána és Emilia-Romagna régiókban.

2023. november 13.

Szerző: Hegycsúcsok

hetedhetshop.hu

Kövess minket!

Ez is érdekelhet

Legfrissebb hírek