Grazban hamarosan nyit a magyarok körében is népszerű karácsonyi vásár

Graz belvárosában összesen 14 karácsonyi vásárban böngészhetünk ajándékot.

Több mint 25 ezer fény világítja meg a karácsonyfát Graz főterén december 2-tól. Az Ausseerlandból származó 29 méter magas lucfenyőt már felállították. A karácsonyi vásárok és a fények már november közepétől a helyükön vannak.

November 18-tól több mint egy tucat karácsonyi piac nyitja meg kapuit, november 16-tól több mint 60 utcában és téren lesz ünnepi díszkivilágítás, a Landhaus udvarán jégjászol, és számos elmélkedő koncertet tartanak az „Advent Grazban” alkalmából a stájer fővárosban.

Több millió látogatót várnak

Az adventi hetek évek óta több millió látogatót vonzanak Graz belvárosába: a csúcsnapokon mintegy 90 000 látogatót számolnak – több mint kétszer annyit, mint a többi téli hónapokban.

A sok látogató a vendégéjszakák számában is megmutatkozik, amely decemberben 90 000 és 100 000 között mozog. Ezek tíz százaléka külföldről érkezik. Németországból, Szlovéniából, Horvátországból, Magyarországról és Olaszországból érkeznek látogatók, hogy megismerjék az advent varázsát.

Weihnachtlich beleuchtete Herrengasse in GrazHerrengasse, Graz (c)  Österreich Werbung/Harald Eisenberger

A karácsonyi fényeket már felkapcsolták

A városközpontban már be fejeződtek a karácsonyi fényekkel kapcsolatos munkálatok: a karácsonyi kivilágítás 62 utcát, sikátort és teret burkol ünnepi fénybe. Már november 16-án felkapcsolják őket.

A karácsonyfa Graz főterén már áll

A főtéren álló, mintegy 80 éves karácsonyfa a felső-stájerországi Salzkammergutban található Altaussee városából származik, és december 2-án, alkonyatkor több mint 25 000 fénnyel világítják meg.

A városközpontban összesen 14 karácsonyi vásár várja az érdeklődőket

A főtéren található a „Christkindlmarkt”, Graz 14 karácsonyi piaca közül a legközpontibb. Idén a szomszédos Schmiedgasse-ra is kiterjesztik az úgynevezett „adventi váróteremmel”, ahol négy, takarókkal és szőrmékkel berendezett társalgó várja a látogatókat – punccsal és kulináris finomságokkal.

A Färberplatzon az ajándékot keresők helyi és nemzetközi kézműves termékeket vásárolhatnak, és élőzenét hallgathatnak. Ez a piac és a stájer kézműves kezdeményezés által szervezett „ARTvent im Lesliehof” csak december 1-jén nyitja meg kapuit.

A legrégebbi adventi vásár (Altgrazer Christkindlmarkt) a ferences negyedben található, és a stájer régiók termékeivel, karácsonyi díszekkel, forralt almaborral és punccsal vonzza a látogatókat. Aki hagyományos zenei programokra, kézműves foglalkozásokra, valamint a testet és lelket kényeztető termékekre vágyik, annak az „Aufsteirern karácsonyi vásár a Schloßberg-en” a megfelelő hely, ahonnan a város fényei felülről is láthatók.

Gyermek advent a Neutorgasse-ban

A „Gyermek advent a Kleine Neutorgasse-ban” körhintát, óriáskerekes utazást és apró finomságokat kínál a kicsiknek. Az adventi szombatokon a Färberplatz közelében található Ferdinandeum ingyenes gyermekfelügyeletet kínál a három és tizenkét év közötti gyermekek számára.

Advent in GrazJégjászol (c) Graz Tourismus/Harry Schiffer 

Idén is lesz Jégjászol

A Landhaushofban 33 tonna kristálytiszta jeget faragnak a jégjászol számára. Ezt azonban csak december 2-án 17.15-kor nyitják meg az Altaussee-i sógyári zene és a hib.art kórus kíséretében.

December 3. és az év vége között több mint 20 koncert lesz a grazi templomokban – többek között Aniada a Noar a Szent Leonhard plébánián (december 7.), Bach karácsonyi oratóriuma a Szent Ändrä plébániatemplomban (december 9.) vagy a grazi gospelkórussal a Kaiser-Josef-Platzon lévő Heilandskirche-ban.

2023. november 10.

hetedhetshop.hu

Kövess minket!

Ez is érdekelhet

Legfrissebb hírek