Elindult a síszezon a Kitzsteinhornon: ilyen árakra számíthatnak a síelők

A meleg hőmérséklet és a kevés csapadék miatt a téli szezon kezdetét kénytelenek voltak elhalasztani.

A Kaprun (Pinzgau) melletti Kitzsteinhorn gleccsersíterepen szombaton megkezdte a síszezont. Az erős föhnvihar ellenére a gleccserfelvonók az első napon mintegy 3000 téli sportolót számláltak.

Az elmúlt években a Kitzsteinhorn október közepétől vagy végétől volt nyitva a síelésre. A meleg hőmérséklet és a kevés csapadék miatt azonban a síterep idén október közepén bejelentette, hogy a téli szezon kezdetét november 3-ra halasztják. A Kitzsteinhorn gleccsersíterepe 1976 és 3029 méteres tengerszint feletti magasság között fekszik. A Kitzsteinhorn csúcsa 3203 méter magas.

A 2023/2024-es síszezon első napján mintegy 3000 télisportoló – kétszer annyi vendég, mint a tavalyi szezonkezdéskor – vágott neki a hónak a 80 km/h körüli föhnszélben. „A síszezon kezdete nagyon fontos számunkra, és nagyon örülünk, hogy ma ilyen sok vendég érkezett a Kitzsteinhornra” – mondta a gleccserliftek ügyvezető igazgatója, Thomas Mayerhofer.

A síelés viszont jelentősen drágább lesz az idei téli szezonban. A napijegyek akár 75 euróba is kerülhetnek. A felvonójegyek ára átlagosan mintegy tíz százalékkal emelkedik. A kötélpálya-üzemeltetők a megnövekedett energia- és bérköltségekre hivatkoznak a fő okok között.

A legnagyobb salzburgi síterep-hálózatban, a Ski Amade-ban idén 73,50 euróba kerül egy napijegy – tavaly öt euróval kevesebb volt. A Saalbach-Hinterglemm/Leogang/Fieberbrunn, Schmittenhöhe és Kitzsteinhorn (Pinzgau) hálózatra a napijegy idén 72 euróra emelkedik, szemben a két évvel ezelőtti 60,50 euróval és a tavalyi 66 euróval.

Az áremelkedés és a felvonójegyek áremelése ellenére a téli sportok kedvelőinek kereslete töretlen: „A szabadban való testmozgás továbbra is nagyon fontos a vendégeink számára” – mondja Mayerhofer.

2023. november 4.

Szerző: Hegycsúcsok / Fotó: Panoramakabine 3K K-onnection Kitzsteinhorn (c) OW/Zell am See-Kaprun Tourismus GmbH/Artisual

hetedhetshop.hu

Kövess minket!

Ez is érdekelhet

Legfrissebb hírek