Megtalálták Ausztria legrégebbi dinoszaurusz leletét

A fosszilis dinoszaurusznyomok mintegy 300 millió évesek.

Ausztria legrégebbi dinoszauruszleletei a karintiai Kötschach-Mauthenből származnak. A frankfurti Goethe Egyetem kutatói radioaktív bomlási folyamatok segítségével határozták meg a kőzetminták korát. Az eredmények szerint a Karni Alpok Geoparkban kiállított fosszilis dinoszaurusznyomok mintegy 300 millió évesek.

Az őskori dinoszaurusznyomokat korábban 290 millió évesre becsülték, de a feltételezettnél idősebbek. Ezt a karintiai Wolfgang Müller vezette kutatócsoport fedezte fel. Müller a geológia és a paleokörnyezetkutatás professzora, és hat éve vezeti a frankfurti Heves Izotópkutató Központot.

Müller és csapata a kőzetminták legkisebb ásványait, az úgynevezett cirkonokat használta fel. Ezek a cirkonok a radioaktív ólomelemet tartalmazzák, amelynek bomlási folyamata kronométerként szolgál a kutatóknak. Ehhez a cirkonokat lézersugárral bombázták. Ezután meghatározták az urán és az ólom arányát, és kiszámították a kort.

A jelenlegi kutatási eredmények szerint az őskori dinoszauruszok fosszilis nyomai, amelyeket 2017-ben tártak fel a Kötschach-Mauthen feletti Gailtali-Alpokban, mintegy 300 millió évesek. Ezzel mintegy 70 millió évvel idősebbek, mint a szomszédos Gitschtal-völgyben talált fosszilis úszódinoszauruszok. A Karni Alpok Geopark most további kormeghatározást szeretne végeztetni.

2023. október 20.

Szerző: Hegycsúcsok / Fotó: Gailtal (c) Österreich Werbung/Andreas Jakwerth

hetedhetshop.hu

Kövess minket!

Ez is érdekelhet

Legfrissebb hírek