A grizzlynél is hatalmasabb alaszkai medvék érkeztek a Nyíregyházi Állatparkba

Az alaszkai Kodiak-szigetén honos medvék egyedeit tartják a világ legnagyobbra nővő barnamedvéinek.

Keddtől láthatják az érdeklődők a Nyíregyházi Állatpark medvecsapatába újonnan érkezett, mintegy négyszáz kilogramm súlyú eurázsiai barnamedvét (Ursus arctos arctos) és a több mint hatszáz kilogrammos kodiak-medvét (Ursus arctos middendorffi).

A 2009-ben született, óriási termetű kodiak, Taquka és társa, Felix, a 2013-ban világra jött barnamedve 2017 óta éltek együtt a svédországi Orsa Ragadozó Parkban, innen kerültek át közel kétezer kilométeres utazás után a sóstógyógyfürdői látványosságba.

Mindkét medve jól viselte a hosszú utat és már láthatóak az állatpark Medve erdejében.

Az alaszkai Kodiak-szigetén honos medvék egyedeit tartják a világ legnagyobbra nővő barnamedvéinek. A több mint háromezer egyedet számláló fajta még a kalandregényekből ismert grizzlynél is nagyobb, azonban nála kevésbé elterjedtebb.

A kodiak-medve a barnamedve legnagyobb termetű alfaja, a jegesmedve mellett a legnagyobb medveféle. Feltehetően az utolsó jégkorszakban szigetelődött el a többi barnamedvétől és 12 ezer éve önálló populációt alkot Délnyugat-Alaszka partjai mentén, a Kodiak-szigetcsoportban.

Magányosan él, de a táplálékban gazdag területeken többen is összegyűlhetnek, például a lazacok ívásakor. A szakemberek szerint a fehérjében gazdag élelmiszerek bősége magyarázhatja a fajta hatalmas termetét.

2023. október 19.

Szerző: MTI / Fotó: A Nyíregyházi Állatpark újonnan érkezett medvéi, a több mint hatszáz kilogrammos, Taquka nevű kodiak-medve (Ursus arctos middendorffi, balról) és a több mint háromszáz kilogrammos, Felix nevű eurázsiai barnamedve (Ursus arctos arctos) 2023. október 17-én. (c) MTI/Balázs Attila

hetedhetshop.hu

Kövess minket!

Ez is érdekelhet

Legfrissebb hírek