Ez a 8 legkülönlegesebb felvonó az Alpokban

Ezek a drótkötélpályák látványos módon visznek fel a csúcsra.

Az európai Alpokban számos rendkívüli kötélpálya teszi igazi élménnyé a csúcsra vezető utat.

Pörgő vagy koporsóra hasonlító kabinok, gondolák, amelyek rekordsebességgel száguldanak a csúcs felé: az Alpok leglátványosabb drótkötélpályái közül gyűjtöttünk össze néhányat.

Óriási száguldó kabin: A Vanoise Express Franciaországban

Európa legnagyobb kabinjai Savoie-ban száguldanak: a Vanoise Express egyik gondolatában 200 ember két szinten elosztva elfér. La Plagne és Les Arcs között közlekedik, és összeköti őket a Paradiski síhálózattal. A felvonót, amelynek emeletes kabinja 380 méter magasan lebeg a föld felett, 2004-ben helyezték üzembe. A pálya 1824 méteres távolságot tesz meg, nincsenek oszlopai, és világrekord sebességgel, 45 kilométer/órával közlekedik. Ez azt jelenti, hogy a Vanoise Expressz óránként és irányonként 2000 embert képes szállítani. Egy utazás mindössze három perc 50 másodpercig tart.

Átalakítható kötélpálya a Stanserhornon, Svájcban

A Cabrio drótkötélpálya Stans és a Stanserhorn között közlekedik Svájc középső részén. Már a neve is jelzi a különlegességet: Ha szeretnéd, hogy a szél az orrod körül fújjon, akkor a kabin „napozóteraszára” mehetsz, mert a Stanserhorn drótkötélpálya a világ első olyan drótkötélpályája, amely nyitott felső fedélzettel rendelkezik. Ezen akár 30 ember is elfér. Az alsó fedélzeten 60 embernek van hely.

A Stanserhornra való izgalmas feljutás az 1893-as CabriO kötélpályán és siklóvasúton olyan, mint egy utazás a kötélpályák történelmében. 100 kilométernyi alpesi láncolat, 10 svájci tó, Stanserhorn Ranger, Murmeli, növényrezervátum varázslatos

A felvonó Stans és az 1900 méter magas Stanserhorn között közlekedik. A kétszintes felvonót 2012-ben adták át, és azóta a napozóteraszról élvezheti az Alpok, tavak és rétek panorámáját.

Aki nem akar Svájcba utazni, az Ausztriában is átélheti a kabrió-feelinget. Mégpedig a Dachstein gleccser felvonó panoráma kabinos kabinos felvonójában, amely egy szabadtéri erkéllyel rendelkezik.

Mega drótkötélpálya: Matterhorn Glacier Ride II, Svájc

A drótkötélpálya a Klein Matterhorn 3883 méter magasan fekvő hegyi állomásától a Testa Grigia völgyállomásig, 3458 méteres tengerszint feletti magasságig közlekedik.

A Matterhorn Glacier Ride II 2023. július 1. óta üzemel. Az új vasút a svájci oldalon lévő Klein Matterhorn hegyi állomást köti össze az olaszországi Testa Grigia völgyállomással, lehetővé téve ezzel az Alpok legmagasabb határátkelését, az úgynevezett Matterhorn Alpine Crossingot. A vasút a Klein Matterhorn hegyi állomástól (3883 méter magasan) a Testa Grigia völgyállomásig (3458 méter tengerszint feletti magasságban) vezet.

A Matterhorn Glacier Paradise állomás és Testa Grigia közötti távolságot négy perc alatt teszi meg. Minden kabin 28 fő befogadására alkalmas. Összesen tíz kabin van, amelyek közül kettő luxus Crystal Ride kabin – ezeknek a kabinoknak a berendezése kidolgozottabb, mint a normál kabinoké.

A koporsólift: Forcella Sassolungo állógondola, Olaszország

A Forcella Sassolungo felvonó az olasz Dolomitokban egy különlegességgel is rendelkezik. A Sella-hágótól a Sassolungo-hágóig 400 métert vezetnek fel a keskeny, álló koporsóra emlékeztető kabinok. Valójában egy átalakított kosaras felvonóról van szó, amelyben mindössze két felnőttnek van hely. Akik fel akarnak utazni rajta, sietniük kell. Ugyanis már folynak a tárgyalások arról, hogy ezt a különös felvonót egy korszerűbbre cseréljék. Vagy hogy teljesen megszüntessék.

A Sassolungo a Dolomitok egyik legszebb hegye, és a kabinos felvonó már több mint 60 éve 400 méter magasra emelkedik, hogy a turistáknak izgalmas kilátást nyújtson a hegység masszívumára és a környező természeti tájra.

Az Alpok leghosszabb 3S felvonója: az Eisgratbahn, Ausztria

Az Eisgratbahn 2016 óta vezet fel a Stubai-gleccserre. Különlegessége: ez a leghosszabb háromköteles kabinos felvonó az Alpokban. A Stubaitalban található völgyállomástól az Eisgrat hegyi állomásig 4686 méteres emelkedőn halad. A WLAN-nal és valódi bőrülésekkel felszerelt kabinok egyenként 32 személyt tudnak szállítani. Az utazás alig tizenegy percig tart, és óránként akár 25 kilométeres sebességgel is lehet haladni.

A világ leghosszabb 3S vasútja egyébként 2018 óta Vietnam déli részén található, és Phú Quốc és Hòn Thơm szigeteit köti össze. Teljes hossza 7900 méter.

Forradalom: Titlis Rotair, Svájc

A Titlis Rotair, amely a Trübsee-tótól a Kleiner Titlis csúcsára visz a svájci Engelberg gleccsersíterepén található Engelbergben, szintén különleges.

A gondola menet közben egyszer megfordul a saját tengelye körül, így utasainak 360 fokos panorámát kínál. A világ első forgó kötélpályás felvonójának útja a 3020 méter magasan fekvő csúcsállomásra öt percig tart.

Ausztria legmagasabb pontja: Wildspitzbahn

A Pitztal-gleccseren található Hintere Brunnenkogelre való feljutás alig hat percet vesz igénybe Ausztria legmagasabban fekvő felvonójával.

Utazási irányonként és óránként 2185 embert sikerül a Wildspitzbahnnak 3440 méteres magasságba juttatnia. A 61 kabin ülésfűtéssel van felszerelve, és egész évben üzemel. A csúcson felérve meglátogathatja a Café 3440-et, Ausztria legmagasabban fekvő kávéházát is.

A nosztalgikus Predigtstuhlbahn Bad Reichenhallban, Németországban

Fájl:WLM 2017 Predigtstuhlbahn 03.jpg(c) wikipedia/Geolina163

Nyolc és fél perc nosztalgia vár rád a Predigtstuhlbahn fedélzetén, amely Bad Reichenhallból a helyi Predigtstuhl-hegyre vezet. Közel 100 évvel ezelőtt, egészen pontosan 1928-ban kezdte meg működését a nagy kabinos drótkötélpálya, amely 2006-ban műemléki védettséget kapott.

Az Alpok úgynevezett „grande dame”-ja 2500 métert tesz meg az út során, és 1150 méteres magasságkülönbséget küzd le. Mindkét gondolában 24 fő fér el, és a csúcsállomásra érve a kávéteraszos hegyi étteremből élvezhetjük a panorámát.

2023. október 17.

Szerző: Hegycsúcsok / Címlapfotó: 3S Bahn Stubai (c) Österreich Werbung/Andre Schönherr (Zillertalmagazin)

hetedhetshop.hu

Kövess minket!

Ez is érdekelhet

Legfrissebb hírek