Újra látogatható a híres deményfalvi cseppkőbarlang

A deményfalvi Szabadság-barlang egy év után nyílik meg.
Közel egy évnyi rekonstrukciós munkálatok után nyitják meg újra a nagyközönség előtt az Alacsony- Tátrában található deményfalvi Szabadság-barlangot. A rekonstrukció során új, modern LED-es lámpatesteket helyeztek el a barlangban

A rekonstrukció jelenlegi szakaszában a világítás helyreállítása fejeződött be, amelynek keretében új, modern LED-es lámpatesteket helyeztek el a barlangban. A lámpatestek elhelyezését is átgondolták a felújítás során, így amellett, hogy energiát takarítanak meg és jelentősen csökkentik a barlangi környezet hőtermelését, az új világítással egészen más látvány nyújt majd a barlang. A világításrendszer mostantól zónákra lesz osztva, csak látogatók jelenlétében működik majd, és egy alternatív villamosenergia-forrás gondoskodik a szünetmentes áramellátásról áramkimaradás esetén.

A barlang rekonstrukciójára uniós forrásokat használtak fel. Mindeközben a deményfalvi Szabadság-barlang mellett a Jégbarlangban és a Békebarlangban is rekonstrukciós munkálatok folytak. A projekt következő szakasza a Békebarlangban végzett munkálatokkal folytatódik, ahol a múlt század 80-as éveiben történő nem megfelelő közlekedés miatt régi törmelékeket kell eltávolítani, illetve a régi, korrodált vaselemeket rozsdamentes acélra cserélni.

A barlang látogatásakor az 1933. május 5-én megnyitott deményfalvi barlangrendszer legérdekesebb részei tekinthetők meg. A látogatási útvonal 1150 m hosszú, a szintkülönbség pedig 86 m, 913 lépcsőfokot kell a látogatónak leküzdenie. A túra időtartama kb. 60 perc.

2023. október 14.

Szerző: Hegycsúcsok

hetedhetshop.hu

Kövess minket!

Ez is érdekelhet

Legfrissebb hírek