Az 5 legmagasabb hegycsúcs Horvátországban

A legmagasabb horvát csúcsok sok hegymászó és túrázó számára bakancslista.

Nyáron megpróbálni bármelyik horvátországi hegyet megmászni rossz ötlet. A tikkasztó hőség végzetes lehet, és sok mentőakciónak kellett már a segítségére sietnie olyan túrázónak, aki durván alábecsülte az ország csúcsainak és völgyeinek megmászásával járó nehézségi szintet.

Néhány hegy olyan, mintha maga az Isten faragta volna ki őket a tájból, így ez a paradicsom azok számára, akiknek egy kicsit több tapasztalatuk van a nagy magasságokban, a trükkös sziklaalakzatokban és az időjárás néha gyorsan változó mintáiban. A legmagasabb horvát csúcsok sok hegymászó és túrázó számára bakancslista.

PLJESIVICA

Ez a hegy közvetlenül a Horvát Köztársaság és a szomszédos Bosznia-Hercegovina mai határán fekszik, és a tágabb Dinári-Alpok hegyvonulat része, csúcsa pedig az Ozeblin. Ez az impozáns sziklaalakzat egy földalatti légibázist rejt, amelyet egykor a jugoszláv erők használtak – Zeljava, a volt Jugoszlávia egykori legnagyobb ilyen földalatti bázisa. Ozeblin a legmagasabb ponton fekszik, központi helyen, és szédítő 1657 méter magasan emelkedik az égbe.

VELEBIT

A velenceiek által a Morlach-hegyként emlegetett Velebit a horvát néphagyományban és irodalomban is helyet kapott. A Petar Zoranic által írt Planine (Hegyek) című regényt ez a hegység ihlette, akárcsak a Vila Velebita című ismert horvát hazafias dalt, amely a hegységből származó tündérről szól. Annak ellenére, hogy nem a legmagasabb, messze a legnagyobb hegység Horvátország területén, a Dinári-Alpok részét képezi, és a tengerparthoz közel helyezkedik el. A Vaganski vrh (1757 méter) a Velebit legmagasabb csúcsa, de a Vucjak-csúcs (1644 méter) nagyon népszerű a hegymászók és a hegymászók körében, akik meg akarják hódítani ezt a horvát óriást.

A Paklenica Nemzeti Park és az Észak-Velebit Nemzeti Park otthona, valamint a Horvát Meteorológiai és Hidrológiai Szolgálat állandó mérőállomásával büszkélkedhet, a Velebitnek nem kell megerőltetnie magát, hogy tömegeket vonzzon. A tenger felé eső részeken a növényzet kifejezett hiánya, a Lika belseje felé eső részeken pedig sűrűn erdős területek jellemzik, ezért ez az egész hegység szigorúan védett, és természetvédelmi parki státuszát élvezi.

Az egész világ legmélyebb barlangjai közé tartozó barlangokkal büszkélkedő hegység még mindig feltáratlan területeknek ad otthont. Még egy olyan piócafajt is felfedezett a világnak, amelyet addig sehol máshol nem láttak. Az északi Velebit régióban található Zavizantól a déli részen található Sveto Brdóig ez a félelmetes hegyvonulat szilárdan az öt legmagasabb horvát csúcs között foglal helyet, és mindenképpen érdemes meglátogatni.

BIOKOVO

Szintén a Dinári-Alpok része, a Makarska környékének e gigantikus őrzője a gyönyörű Közép-Dalmáciában található. A Biokovo impozánsan áll a Neretva és a Cetina folyók között.  A Sveti Jure (1762 méter), a legmagasabb csúcs, a környékre látogató minden lelkes hegymászó számára meghódítandó célpont, és újabban az országúti kerékpárversenyzők számára is célpontként szerepel. A természetvédelmi parki státuszának köszönhetően több mint 1500 különböző állat- és növényfajnak ad otthont, Biokovo alsó fele erdős, míg a többi része a kopárnak tűnő karsztos tájjal büszkélkedhet, amely Dalmácia e részének számos területére jellemző.

Sajnos folyamatosan csábító a kevésbé profi hegymászók és túrázók számára, a Biokovo csúcsai gyakran sokkal alacsonyabbnak tűnnek, mint amilyenek valójában. Az öt legmagasabb horvát csúcs közül a Biokovo a leggyakoribb helyszín, ahol a mentők azokat keresik, akik felkészületlenül próbálták meghódítani. Sok túrázó életét követelte már.

Egy tiszta napon az olaszországi Monte Gargano látványos hegye is látható a Biokovóról, annak ellenére, hogy több mint 150 mérföldre van innen.

KAMESNICA

A Kamesnica már 2023-ban kiérdemelte a natúrparki státuszt, és egy újabb horvát csúcs, amely a Bosznia-Hercegovinával közös határ mentén található. Legmagasabb csúcsa a Konj (Bosznia-Hercegovina területén), ami szó szerint lónak fordítható. Lenyűgöző kilátás nyílik a határ mindkét oldalára. A hegység csúcsai körülbelül fél éven át hófödtek, és számos endemikus növény és állat otthont ad a hegységnek egy jól védett, többé-kevésbé teljesen elszigetelt ökoszisztémában.

Kamesnicának sötét történelme van, hiszen az 1940-es években a közelben történt a Kamesnica alatti falvak lemészárlása. Ez a szörnyű esemény a Kamesnica és a Mosor-hegység között élő horvátok tömeges meggyilkolásához vezetett, amit a német erők követték el. Az esemény során meggyilkolt személyek számának becslései a beszámolóktól függően változnak. Általánosan elfogadott azonban, hogy a mészárlás során 1800 és 3000 ember halt meg.

DINARA (SINJAL)

A Dinara (néha Sinjal néven is jelölik) a legmagasabb horvát hegység, amely a Dinári-Alpokon belül egy elképesztő, 60 mérföldes hegyvonulat. A Bosznia-Hercegovinával közös határ mentén található Troglav (1 913 méter) a legmagasabb csúcs. Dolomitból és mészkőből áll, fontos megjegyezni a „Dinara” név kettős használatát, mivel innen ered az egész Dinári-Alpok neve.

Számos endemikus növényfajnak és olyan veszélyeztetett állatfajoknak ad otthont, mint a balkáni hóegér vagy a dinarai egér, a Éghajlata általában hideg, és a hegység lakatlan. Itt-ott találkozhatunk egy-egy kunyhóval, de senki sem lakik bennük. Kizárólag a pásztorok pihenőhelyei.

2023. október 13.

Szerző: Hegycsúcsok

hetedhetshop.hu

Kövess minket!

Ez is érdekelhet

Legfrissebb hírek