Elárverezik a Mont Blanc titokzatos kincseit

A smaragdokat, zafírokat és rubinokat jóval az ár alatt adják el.

Tíz évvel azután, hogy a Mont Blanc egyik gleccserén smaragdokat, zafírokat és rubinokat találtak, a drágaköveket eladják egy aukción a kelet-franciaországi Chambery-ben – de jóval a becsült ár alatt.

Az eredetileg 150 ezer euróra becsült lelet egy része került kalapács alá, de végül csak valamivel több mint 25 ezer eurót hozott.

A leletet egy fiatal hegymászó jelentette a rendőrségnek 2013-ban. A francia férfi egy fémdobozt vett észre a Bossons gleccseren, amely több mint 4300 méterrel Chamonix felett fekszik. A drágakövek kis zacskókba voltak csomagolva, „Made in India” felirattal.

A drágakövek smaragdok, zafírok és rubinok voltak, amelyek feltehetően egy indiai repülőgép több mint fél évszázaddal ezelőtti lezuhanásakor kerültek a gleccserre.

Mivel nem találtak örököst, a leletet felosztották a megtaláló és a helyi hatóságok között. A megtaláló részét most elárverezték. A többi ékszer egy chamonix-i múzeumban van kiállítva.

Két indiai utasszállító repülőgép zuhant le a 4810 méter magas Mont Blanc-ra 1950-ben és 1966-ban. Az első balesetben 58 ember vesztette életét, a másodikban 117. A baleseteket senki sem élte túl. Azóta újra és újra repülőgép-alkatrészeket, bőröndöket és emberi maradványokat is találtak ott.

2023. október 13.

Szerző: Hegycsúcsok

hetedhetshop.hu

Kövess minket!

Ez is érdekelhet

Legfrissebb hírek