Ha szeretsz hintázni, keresd a Hinták Földjét

A fenséges alpesi tájban elhelyezett hinták a mindennapi életünkben tapasztalható gyorsulásról és lassulásról való gondolkodásra is ösztönöznek.

Vorarlbergben mostantól rengeteget hintáznak. Fontanellában és Faschinában két kézzel készített, tömör tölgyfából készült, eredetileg „Hutschn”-nak nevezett hintát állítottak fel. A „Hinták Földje” – amely a Damüls hegyi faluból származik – két új helyszínnel bővül.

Mostantól Fontanellában a Seewaldsee tó felett hintázhat a Große Walsertal völgyére nyíló kilátással, Faschinában pedig a Stafelalpe panorámakabinos hegyi felvonó középső állomásán a Lechquellen-hegység Rote Wandjára nyíló kilátással.

Hinta Fontenellában (c) Damüls Faschina Tourismus/Mathias Klocker

Az eredeti Hutschn

Több éven át szárított tölgy, kézzel összefűzött kötelekkel összekötve, a Berchtesgadener Land-i mester műhelyben kézzel készített: a Hutschn több mint egyszerű hinták és ülőkék. Inkább a Biosphärenpark Großes Walsertal természeti tájba ágyazott művészeti installációk. Arra is meghívják a látogatókat, hogy változtassák meg a nézőpontjukat. Az előre-hátra mozgással újra és újra ki lehet élesíteni a környezetre nyíló kilátást. Ez nemcsak a lassításra ad lehetőséget, hanem a mindennapi életünkben tapasztalható gyorsulásról és lassulásról való gondolkodásra is ösztönöz.

Hintakiállítás a FIS Sí Múzeum Damülsben

A FIS Sí Múzeum Damülsben jelenleg egy különleges kiállítás is látható a hinták témakörében. A látogatók nyomokat kereshetnek, digitális kísérleteket tapasztalhatnak „a jövővel”, és eredeti fényképek segítségével képi utazást tehetnek a hintázás történelmi múltjába.

Großes Walsertal Bioszféra Rezervátum

Az alpesi völgy 6 faluból áll, ahol mintegy 3400 ember él. A völgy kiváló példája egy élettel teli kultúrtájnak, amelyben a walserek XIII-XIV. századi letelepedése óta a hegyvidéki mezőgazdaság, a legeltetés és a kiterjedt erdőgazdálkodás kifejezetten modern rendszere alakult ki.

A Großes Walsertal Bioszféra Rezervátum területén (Fontanellánál) található a Seewald tó, amely egy jégkorszakból visszamaradt gleccser felolvadt vizéből gyülemlett össze. Az erdőszéli, barátságos kis tavacskát virágos rétek ölelik körül. Mivel a tó vizét csak egy kis patak táplálja, az 1200 méteres magaslati fekvés ellenére is kellemesen felmelegszik és ideális feltételeket kínál a fürdőzésre.

Damüls a Bregenzerwald régióban található, 1450 méterrel a tengerszint felett. Az Alpok északi peremén fekvő település tartja a leghóbiztosabb falu világrekordját: átlagosan 9,30 méter hó esik minden télen.

2023. október 7.

Szerző: Hegycsúcsok / Címlapfotó: damüls (c( Österreich Werbung/Martin Morscher

hetedhetshop.hu

Kövess minket!

Ez is érdekelhet

Legfrissebb hírek