Egyre kisebb a Mont Blanc – ezért változik a magassága

A Mont Blanc csúcsa két méterrel lejjebb van, de van remény, hogy ismét nőni fog.

2021-hez képest az Alpok legmagasabb hegye összezsugorodott. A folyamatosan változó mérések azonban hamarosan ismét növekedést mutathatnak.

Hogy a Mont Blanc Európa legmagasabb hegye-e, az a kontinens meghatározásától függ. A Franciaországban található legmagasabb alpesi gleccser mindenképpen Nyugat-Európa legmagasabb hegye. De ha a Kaukázust is beleszámítjuk, akkor több olyan csúcs is van, amely magasabb, leginkább az Elbrusz. A maga 5642 méterével ez Oroszország legmagasabb hegye.

A Mont Blanc a legújabb mérések szerint pontosan 4805 méter 59 centiméter.

Figyelemre méltó, hogy ez az érték – és így a hegy is – két évvel ezelőtt még két méterrel és 22 centiméterrel volt magasabb. A szakértők 2001 óta kétévente mérik a hegy magasságát. Azt remélik, hogy ezáltal információt kapnak az éghajlatváltozásnak az Alpokra gyakorolt hatásairól.

Eddig azt tapasztalták, hogy a csúcs „folyamatosan változik magasságában és helyzetében” – mondta Jean des Garets, Haute-Savoie megye főmérnöke. Az akár öt méteres ingadozások nem szokatlanok. A csúcs 2007-ben volt a legmagasabb, 4810,9 méteres magassággal, ami körülbelül öt méterrel magasabb, mint ma.

Ez annak köszönhető, hogy a csúcson nemcsak szikla van a lábunk alatt, hanem egy több mint tíz méter vastag jég- és firnréteg is – így nevezik a legalább egy nyarat túlélt tartós hótakarót. A pontos magasság tehát az évszaktól és az időjárástól – és a legmagasabb pont elhelyezkedésétől – függően változik. Más firncsúcsokhoz képest a Mont Blanc meglehetősen stabilnak számít.

Egy csapat a legmodernebb mérőműszerekkel, sőt, első alkalommal még drónnal is felszerelkezve szeptemberben megmászta a hegyet, hogy több napon keresztül pontról pontra megmérje azt. A hegy sziklás csúcsa 4792 méterrel a tengerszint felett van.

A csökkenés a nyári kevesebb csapadéknak tudható be – mondta a Garet főmérnöke Chamonix-ban az újságíróknak. Amikor két év múlva újra felmérik a Mont Blanc-t, „sokkal nagyobb lehet”. Hosszabb távon növekedési tendencia van az Alpokban, ezredévenként helyenként 80 centiméterrel nőnek.

A klímaválság során az Alpok legmagasabb hegyén a permafroszt is olvad. Ez egyre nagyobb kockázatot jelent a sziklaomlásra, gyakrabban törnek ki hatalmas sziklák, amelyek veszélyt jelenthetnek a hegymászókra.

2023. október 6.

Szerző: Hegycsúcsok

hetedhetshop.hu

Kövess minket!

Ez is érdekelhet

Legfrissebb hírek