Megvan az Év kilátója verseny győztese más lett, mint hitték

Az Év Turistaházát is megválasztották.

Az Aktív Magyarország közönségszavazásán a zempléni Rostallói Ökotudatos Nevelési Központ (RÖNK) nyerte el idén az Év Turistaháza címet, az Év Kilátója pedig a Zselici Csillagpark közvetlen szomszédságában található Kardosfai-kilátó lett.

A Kardosfai-kilátó (c) hetedhetorszag.hu

Panoráma a kilátóból, Zselici Csillagpark(c) hetedhetorszag.hu

A Zselici Csillagpark közvetlen szomszédságában található Kardosfai-kilátó 2038 szavazattal nyerte el az Év Kilátója címet. A kilátóból a zselici tájon túl a Badacsony vulkanikus hegye, a Mecsek vonulata is látható, tiszta időben pedig a horvátországi Papuk-hegységet is ki lehet venni.

1005 szavazattal nyerte el az Év Turistaháza címet a zempléni Rostallói Ökotudatos Nevelési Központ (RÖNK).

Az Északerdő Erdőgazdasági Zrt. által építtetett erdei szálláskomplexumot kihasználatlan épületek újragondolásával hozták létre 2021-ben.

A cél egyrészt az volt, hogy a terület új funkciót kapjon, másrészt az erdészeti társaság olyan attrakciót akart létrehozni a Pálházi Állami Erdei Vasút Rostalló állomása környékén, amiért megéri Kőkaputól tovább utazni. A RÖNK különlegessége abban rejlik, hogy az épületek egy hagyományos zempléni falu építészeti elemeit is megjelenítik.

A szálláshely harmincnégy férőhellyel rendelkezik, ezért osztálykirándulások vagy táborok helyszínének is alkalmas, emellett a komplexumban egy kiállítási és foglalkoztató épület is található.

A közönségszavazást negyedik alkalommal hirdette meg az Aktív Magyarország, és idén több mint 17 ezer kedvelés érkezett a Facebook-oldalukon közzétett 20 képre.

Meghekkelték az Év Kilátója szavazást, semmis az eredmény

Nem várt fordulat történt az idei Év Kilátója pályázaton: kiderült, hogy szabálytalan szavazatok érkeztek az első helyezett zselici Kardosfai-kilátóra – áll az Aktív Magyarország közleményében. A 300 szabálytalan szavazatot levonták, és ezzel 2023-ban egy éven keresztül az Év Kilátója címet a Gödöllői-dombságban fekvő Szent László-kilátó viselheti.

Az utolsó napon fordult meg az eredmény és nyert a Kardosfai-kilátó, ám kiderült az eredményhirdetést követően, hogy 300, zömében távol-keleti álprofilról érkezett szavazat a verseny hajrájában. Az álprofilokról érkezett szavazatokat levonták, és rögtön megváltozott a sorrend.

Az Év Kilátója címet a módosítással elnyert, a Makovecz Imre által tervezett, organikus stílusú kilátó-kápolna sokáig zárva volt, mert vandálok megrongálták, tavaly a tanösvénnyel együtt adták át felújítva.

Az épület földszintjén egy kisebb, ráccsal lezárt teremben Szent László-szobor áll. Fent, a kilátóteraszon érdekes, szószékszerű kiugrókra lehet kimászni, a sarkokon fából készült szárnyak feszülnek. A 180 fokos panoráma a szokatlan szemszög miatt érdekes: a pesti lapálytól a Börzsönyig belátható a Budai-hegység, a Pilis és a Visegrádi-hegység teljes kontúrja, az előtérben az M3-as szalagja kanyarog.

2023. október 5.

Szerző: MTI/Hegycsúcsok

hetedhetshop.hu

Kövess minket!

Ez is érdekelhet

Legfrissebb hírek