Nincs is messze a világ legnagyobb jégbarlangja – így látogasd meg

A fantasztikus jégvilágban tavak és gleccserek, hatalmas szikladómok, sziklakápolnák váltogatják egymást.

A világ legnagyobb jégbarlangja, a Jégóriások világa (Eisriesenwelt) az Alpok legszebb természeti látványosságai közé tartozik. Megközelíteni Ausztria legmeredekebb kabinos felvonójával lehet.

Az Eisriesenweltet Anton von Posselt-Czorich salzburgi természettudós fedezte fel 1879-ben. Előtte csak a helyiek ismerték, akik úgy tartották, hogy a barlang a pokol bejárata, ezért nem mertek bemenni. 1913-ban Alexander von Mörk salzburgi barlangkutató több expedíciót is vezetett a barlangban. Nem sokkal később az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő barlangnál a turisták is megjelentek, 1920-ban vezettek először turistacsoportot a barlangban. Abban az időben a barlang még expedíciós célpont volt, és csak hegymászó ügyességgel és nagy erőfeszítéssel lehetett megközelíteni. Az Eisriesenweltet 1920-ban nyitották meg bemutatóbarlangként, majd 30 évvel később, a felvonó megépítésével a magashegyi tapasztalattal nem rendelkező látogatók számára is elérhetővé vált.

Ma már naponta több mint 2500, évente pedig kb. 150.000 turista látogat ide.

Ha Werfenben a nyár közepén vastag kabátban, sapkában és kesztyűs turistával találkozik az ember, mindannyiuknak csak egy céljuk van: az Eisriesenwelt. A barlang 42 kilométer hosszan húzódik a Tennen-hegységben. Csak az első kilométert borítja jég, és csak az első kilométert látogatható.

Amint a barlang ajtaja kinyílik, jeges, zord szél fúj a látogatók felé. Minél melegebb van odakint, annál erősebben fúj a szél. Amint belépünk a barlangba, eláll. Odabent a hőmérséklet mindig fagypont körül van.

Kezdődhet az utazás a jég csodavilágában: a hegy 700 lépcsőfokának megmászásához – és később a visszatéréshez – nemcsak meleg ruhára, hanem egy kis kitartásra is szükség van.

100 év óta az ösvényeket és a lépcsőket is folyamatosan bővítették. Csak egy dolog maradt változatlan: a karbidlámpákat még mindig fényforrásként használják, akárcsak a kezdeti időkben. A barlangi vezetők, akik a csoportokat az Eisriesenweltben kísérik, szintén magnéziummal világítják meg a jégfigurákat. Az elektromos fényt szándékosan kerüljük. A barlangi élményt a nagy tömegek ellenére is természetközelinek és misztikusnak szánják.

Az óriási jégvilágban tett vezetett túra jó egy órát vesz igénybe. A túra lenyűgöző jégalakzatok mellett vezet a fordulóponthoz – a Jégpalotához! A falakon jégkristályok csillognak, a padlót pedig átlátszó jégréteg borítja. A természet olyan varázslatos helyet teremtett, hogy itt már házassági ajánlatok is születtek.

És az ötlet, hogy korcsolyán táncoljanak a jégen? Az is előfordult már. Azt mondják, hogy a két világháború közötti időszakban egy korcsolyázópáros a Jégpalotában edzett az olimpiai játékokra. Történetek, amelyeket nem is lehetne jobban kitalálni.

A barlangnak nevet adó jégóriások minden, csak nem állandóak. Az olvadó hó, a hasadékok és a hideg egyedülálló kölcsönhatása alakítja ki őket. Tavasszal a víz a barlangba csöpög. Ezután kristálytiszta szobrok nőnek ott, amelyek folyamatosan változtatják alakjukat. Az Eisriesenwelt látogatása ezért minden alkalommal új élményt jelent.

Még a helyi barlangi vezetők is minden tavasszal újra és újra meglepődnek a kialakult kincseken. Télen az 1642 méteres tengerszint feletti magasságban lévő barlang bejárata lavinaveszély miatt nem látogatható. Kirándulás az Eisriesenweltbe ezért csak májustól októberig lehetséges.

Bár sok nyaraló kihasználja az esős napokat az Eisriesenwelt meglátogatására, az Eisriesenwelt látogatását a forró nyári napok teszik egyedülálló élménnyé. Tiszta felfrissülés, valamint a barlang bejáratától és az ösvények mentén a lenyűgöző hegyi panoráma lélegzetelállító körpanorámája.

Hogyan juthat el oda:

Tömegközlekedéssel: Vonattal Werfenig, majd busszal a látogatóközpontig. Vagy használhatja az Eisriesenwelt buszjáratot. Az állomástól 5 perces sétára található az Eisriesenwelthez vezető bekötőúton.

Autóval: A10 Tauern autópálya, észak felől: Werfeni kijárat, délről: Pfarrwerfeni kijárat. Werfenből egy kb. 5 km hosszú (díjmentes) bekötőút vezet a látogatóközpont parkolóihoz. Itt online jegyekkel lehet bejelentkezni, vagy közvetlenül fizetni a felvonó és a barlangi belépőjegyekért, beleértve a vezetett túrát is. Az Eisriesenwelt védett műemlék, és csak képzett barlangi vezetővel lehet belépni. A látogatóközponttól a felvonóhoz, illetve a hegyi állomástól a barlang bejáratáig 20 perces séta vezet. Erős cipő és meleg ruházat elengedhetetlen.

2023. október 4.

hetedhetshop.hu

Kövess minket!

Ez is érdekelhet

Legfrissebb hírek