A síelés ismét jelentősen drágulni fog Ausztriában – itt vannak a síbérlet árak

Megoldás a korai internetes foglalás és az elővétel lehet.

Jövő télen ismét jelentősen drágul a síelés – ez derül ki az APA osztrák hírügynökség felméréséből. A felvonójegyek árai átlagosan hét-tíz százalékkal emelkednek majd. A legdrágább az Arlbergre szóló napijegy 75 euróval.

Az osztrák síparadicsomok szinte egyöntetűen a meredeken megemelkedett energia- és bérköltségeket nevezik meg az infláció okaként.

„Az energiaárak katasztrofálisak számunkra” – mondta Werner Frießer, a tiroli Axamer Lizum ügyvezető igazgatója. „A korábbi 360 000 euró helyett idén 1,1 millió eurót fizetünk”, annak ellenére, hogy a kötélpálya-üzemeltetők számára kedvezőbbek az áramárak. Erich Egger (Schmittenhöhe) salzburgi iparági szóvivő pedig a kötélpályás alkalmazottak kollektív szerződésének jó tíz százalékos emelését említette egy másik okként.

Ausztriában az élen járnak az Arlbergi felvonók, amelyek az idei főszezonban 75 eurót kérnek egy napi síbérletért. Ez tizenkét százalékkal több, mint tavaly – mondta az APA kérdésére Arthur Moser aljegyző. Hangsúlyozta, hogy az árakat „az általános infláció vagy a hegyi vasutak fajlagos költségeinek alakulása” alapján számították ki. A síterep mérete miatt az „ár és a kínálat közötti viszony” nemzeti és nemzetközi összehasonlításban „abszolút koherens” volt, mondta Moser.

Kitzbühel és Ischgl a főszezonban egy-egy 72 eurós napi síbérlettel csak alig marad el az Arlbergtől, a Zillertal Arena 72,50 euróval és Sölden 73 euróval a kettő között helyezkedik el. Az Innsbruckhoz közeli, ezért a helyiek által is erősen használt Axamer Lizum síterepen a napijegy idén 55 euróba kerül.

A jegyek elővételben valamivel olcsóbbak

Salzburg legnagyobb síszövetségében – Ski amade – a napijegy idén télen szinte minden régióban 73,50 euróba kerül (2022/23: 68,50 euró), a Gastein-völgyben 73,90 euró. Az elővételben az árak 62,50 eurónál kezdődnek. A hetijegy 413 euróba kerül (elővételben 351 euró). Az ország második nagy hálózatában, az „Alpin Card”-ban (Saalbach-Hinterglemm/Leogang/Fieberbrunn, Schmittenhöhe és Kitzsteinhorn) a napijegy 72 euróért vásárolható meg – két éve 60,50 euró, tavaly 66 euró volt az ár. A hetijegy idén 409 euróba kerül (elővételben 368 euró). Obertauernben olcsóbb: ott a napijegy 59 euróba kerül, a hetijegy 357 euróért kapható.

Bregenzerwaldban (például Damüls-Mellau: 66 euró, korábban 61 euró) és a Montafonban a téli sportok szerelmeseinek idén is mélyebben a zsebükbe kell nyúlniuk. Montafonban, ahol több síterepen dinamikus árképzési modell van érvényben, januártól 55 vagy 60 euró feletti árakra lehet számítani. A szezonbérletek is ennek megfelelően emelkednek: egy felnőtt az Arlbergben 1114 eurót fizet (2022/23: 995 euró), a Montafonban pedig jelenleg 665 euróba kerül egy szezonbérlet.

A korai internetes foglalás is kifizetődő

A stájerországi csúcstartó, a Schladmingban és környékén található Planai-Hochwurzen felvonóknál a jegyárak több mint nyolc százalékkal, 73,50 euróra emelkednek egy napi síbérletért. Az online korán foglalók már 63 eurótól hozzájuthatnak a felvonójegyekhez. Ez legalább öt euróval több, mint az előző szezonban. Az előszezonban valamivel alacsonyabbak az árak.

Kreischbergben a főszezonban várhatóan 62 euróba kerül a napi síbérlet, Lachtalban pedig 55 euróba. Az egyik legolcsóbb napijegy a Gaberlben lesz kapható a következő szezonban. Az üzemeltető Thomas Gauss 33 euróval ugyanannyit kér majd a felnőtt napi síbérletért, mint tavaly: „Nem emeltünk, mert nem akarunk csatlakozni az árspirálhoz”. Emellett attól tartottak, hogy a fiatal síelők esetleg egyszer nem jönnek.

Szezonbérletek a síelés szerelmeseinek

A nagyobb felső-ausztriai síközpontokban hét-tíz százalékkal emelkednek az árak: Hinterstoderben egy napijegy online 56 euróba, a pénztárban 59 euróba kerül. A Wurzeralmon pedig 53 (online) vagy 56 eurót kell fizetni (a pénztárban). A Dachstein West síterepen egy napijegy online 59,50 euróba, a pénztárban 64 euróba kerül. Hochfichtban a felnőtteknek szóló napijegy ára a pénztárban 50 euróról 55 euróra emelkedik, az online vásárlás három euróval olcsóbb. Azok, akik rendszeresen felcsatolják a síléceket, a bérletekkel minden területen spórolhatnak.

A karintiai síterepeken átlagosan kilenc százalékkal emelkednek a napijegyek. Idén a felnőtteknek 62 eurót kell majd fizetniük egy napijegyért Nassfeldben, Bad Kleinkirchheimben, Mölltal Glacierben és Gerlitzenben.

A Großglockner-Heiligenblut síterepen 56,50 euróba, a Katschberg síterepen 60,50 euróba és a Goldeck síterepen 51 euróba kerül egy napijegy. A kisebb síterepeken, mint például Klippitztörl 43 euróval vagy Petzen 45,50 euróval továbbra is olcsóbbak az árak.

Az alsó-ausztriai téli sportok szerelmeseinek 2023/24-ben ismét drágább bérletekre kell felkészülniük. A tavalyi mintegy tíz százalék után ezúttal „nyolc százalék körül lesz” – mondta Markus Redl, az ecoplus Alpin GmbH ügyvezető igazgatója. Emellett az ecoplus Alpin ragaszkodik a rugalmas jegyek elvéhez a Hochkar Bergbahnen, az Ötscher-felvonók, az Annaberg-felvonók és az Erlebnisalm Mönichkirchen esetében. Redl emlékeztetett a korai foglalási kedvezményre: minél korábban vásárol, annál olcsóbbak a napi vagy többnapos jegyek. A bérletek elővételben 400 eurótól, utólag pedig 464 euróért kaphatók.

2023. október 1.

Szerző: Hegycsúcsok / Fotó: Sölden (c) Ötztal Tourismus/Isidor Nösig

hetedhetshop.hu

Kövess minket!

Ez is érdekelhet

Legfrissebb hírek