Új kerékpárút szeli át a Dinári-hegységet

A Júliai-Alpok hátterében kezdődik a "Trans Dinarica" hegyikerékpáros útvonal kalandja.

Mély szurdokok és hatalmas erdők, távoli hegyi falvak és történelmi városok: 2024-től a „Trans Dinarica” kerékpárút nyolc balkáni országot fog átszelni.

A 2024-ben induló túra Szlovénián, Horvátországon, Bosznia-Hercegovinán, Montenegrón, Albánián, Észak-Macedónián, Koszovón és Szerbián keresztül halad majd.

Eddig a „Trans Dinarica” nevű hegyikerékpáros útvonal a szlovéniai Kámnótól Horvátországon keresztül Szarajevóig vezetett. A bővítéssel mostantól a Balkán nyolc országát 2000 kilométeren ismerhetik meg az igényes hegyikerékpárosok. Bemutatjuk az útvonal kiemelt pontjait.

A „Trans Dinarica” ötlete

A nyolc országból álló útvonal ötlete egy hegyikerékpár-rajongókból álló csoporttól származik, akik kerékpározás közben találkoztak, és vezetett túrákat kínálnak a Balkán-útvonalon. A változatos útvonal meredek emelkedőket és kalandos lejtőket kínál, valamint különleges helyek benyomásait, a távoli hegyi falvak varázsát és a régi hagyományok megtapasztalását.

A cél az, hogy a világ minden tájáról érkező szenvedélyes hegyikerékpárosoknak megmutassák a balkáni országok szépségeit, és hogy együtt szórakozzanak a pedálozással és a vadonba tekintve.

Szlovénia

Szlovénia északnyugati részén, az olasz határnál a „Trans Dinarica” a Júliai-Alpok lenyűgöző hátterében indul, és a smaragdzöld színéről ismert Soča alpesi folyót követi. A Goriška Brda borvidéke felé is vezet, ahol szőlő- és gyümölcsöskertek, olajfaligetek és romantikus falvak uralják a tájat.

Az útvonal kiemelt pontjai közé tartozik a Szlovén Karszt Bioszféra Rezervátum is, amelyet az Unesco a világörökség részévé nyilvánított. A Škocjan-barlangok, amelyeket Szlovénia „Grand Canyon”-jaként is emlegetnek, titokzatosak és gigantikusak.

Horvátország

Horvátország több mint az Adria partvidéke és a tengerparti nyaralás népszerű célpontja. A „Trans Dinarica” útvonal megmuataja a kerékpárosok számára, hogy az ország kiváló lehetőségeket kínál a kerékpározáshoz is.

Szlovénia felől érkezve az útvonal a Dinári Alpok lábain keresztül vezet Rijeka kikötővárosába. A város az ország harmadik legnagyobb városa, a horvát szigetek kapujaként ismert, és olyan kincseket őriz, mint Gustav Klimt mennyezetfestménye a Nemzeti Színházban.

Az utazás a Velebit-hegység és a Paklenica Nemzeti Park felett folytatódik, ahol az ország legrégebbi bükkös erdei találhatók. Split tengerparti városa után az útvonal kelet felé, a Bosznia-Hercegovinával közös határ felé veszi az irányt.

Bosznia-Hercegovina

Bosznia-Hercegovinában a „Trans Dinarica” útvonal többek között a fővárosba, Szarajevóba vezet, amely a Dinári-hegységbe ágyazva, a Miljacka folyó mentén fekszik. A mozgalmas múltú város építészeti kincsesbánya, és a híres Latin híddal szemben a szarajevói múzeumban végigkövetheti a város történetét.

A kerékpárút a Neretva folyó völgyében fekvő Mostarba és a Sutjeska Nemzeti Parkba, az ország legrégebbi nemzeti parkjába is elvezet. Ez utóbbi szinte érintetlen emberi kéz által, és Európa egyik utolsó őserdejét rejti.

Montenegró

Magány, végtelen erdők és buja rétek várnak Montenegróban. A kerékpárrajongók mellett ez a táj a szenvedélyes túrázókat is vonzza. A montenegrói „Trans Dinarica” útvonalon álomszerű tengerparti vidékeket és az ország gyönyörű hegyeit fedezheted fel.

A Montenegrón átvezető szakaszok csúcspontjai közé tartozik Európa legmélyebb kanyonja, a gigantikus Tara-szurdok. Ezt az évszázadok alatt kialakult természeti csodát a Đurđevića híd íveli át, amely szintén látványosság. Az útvonal természeti szépségei közé tartozik még a Trnovačko-tó, egy szív alakú gleccsertó 1517 méteres magasságban.

Albánia

Albánia még mindig bennfentes tippnek számít a nyaralók körében. Pedig az ország vad szépségekkel és izgalmas természeti csodákkal kényezteti az utazókat, és tengerparttal és tengerrel egyaránt rendelkezik. A „Trans Dinarica” útvonal a délkelet-európai ország legvonzóbb szegleteibe vezet.

Ezek közé tartozik a Montenegróval határos területen található Skadar-tó, a Balkán legnagyobb tava, amelyet karsztos hegyek és sziklás partok vesznek körül, és amely rendkívüli fajtaválasztékkal rendelkezik. A számos madárfaj mellett a parti zónákban teknősök és gyíkok, valamint vaddisznók és esetenként farkasok is élnek. Az útvonal az északkeleti hegyeken át Európa egyik legrégebbi és legmélyebb tavához, az Észak-Macedónia határvidékén fekvő Ohridi-tóhoz vezet.

Észak-Macedónia

Az Észak-Macedónián átvezető szakaszok a természet, a kultúra és a kulináris élvezetek keverékei. Az észak-macedóniai Ohridi-tó festői varázsa mellett az ország ősi kultúráival is megismerkedhet. A „Trans Dinarica” útvonal évszázados, távoli hegyi falvakba vezet, és az érdekes kulináris sokszínűség az ország különböző etnikai csoportjait képviseli.

Az útvonal másik állomása a délnyugati Galičica Nemzeti Park. A park hegyeiből csodálatos kilátás nyílik az Ohridi-tóra és a Preszpa-tóra, a Mavrovo Nemzeti Parkban pedig, az ország legnagyobb nemzeti parkjában magas hegyvonulatok találkoznak virágos rétekkel, és varázslatos hegyi falvak mellett rendkívüli növény- és állatvilág várja Önt. Állítólag itt él a balkáni hiúz utolsó ismert populációja.

Koszovó

A „Trans Dinarica” hegyikerékpáros túra meghosszabbítása 2024-től Koszovón keresztül és a vadregényes környező vidékre is vezet majd. A Dinári-Alpok előhegyei és a Shar-hegység a tájképi adottságok között szerepelnek, a felkeresett városok pedig kulturális szempontból is érdekesek.

A keleti hangulatú Prizren például az útvonal egyik állomása. A Šar Planina hegységben fekvő várost az óvárosban oszmán és bizánci stílusú épületek díszítik, és a „liliomok városának” is nevezik, amelyek sikátorokban és hidakon nyomulnak ki a földből. A Koszovón átvezető szakaszokon emellett Gjakova városát és a Valbona Nemzeti Parkot is felkeresik.

Szerbia

Szerbia is kevesek nyaralási napirendjén szerepel, ha túrázás vagy kerékpározás köré tervezik az aktív pihenést. A kibővített „Trans Dinarica” túra a jövőben azt szeretné megmutatni, mennyire változatos a Balkán legnagyobb országa.

A „Trans Dinarica” útvonala többek között Novi Pazar városába vezet, amely a Golija és a Rogozna hegység csúcsai és a Pešter-fennsík által körülvett völgyben fekszik. Minaretek uralják a városképet, és mind a Szent Péter-templom, Szerbia legrégebbi fennmaradt temploma, mind a Sopoćani kolostor szerepel az Unesco világörökségi listáján. A természet szerelmeseinek pedig lesz helyük mély levegőt venni, amikor a végtelennek tűnő tűlevelű erdőkkel tarkított Tara Nemzeti Parkon átvezető szakaszon pedáloznak.

2023. szeptember 30.

hetedhetshop.hu

Kövess minket!

Ez is érdekelhet

Legfrissebb hírek