Fotókon a legnépszerűbb hegyi hütték az Alpokban

Ha az Instagram-posztok számát vesszük mércének, ez a tíz menedékház különösen népszerű a túrázók és a hegymászók körében.

A menedékházak afféle oázisok a hegyekben. Gyönyörű természeti tájba ágyazva nemcsak pihenésre és megállásra adnak lehetőséget, hanem jó fotózási lehetőségeket is kínálnak. Így nem csoda, hogy az Instagramon számos posztot találsz hegyi menedékházakról. Ez a tíz különösen kiemelkedik, ahogy a Snowtrex rangsorából is kiderül.

1. hely: Olpererhütte, Zillertali-Alpok, Ausztria

Olpererhütte im ZillertalOlpererhütte (c) Östereich Werbung/ Manuel Daum

Az első helyet, közel 30 000 Instagram-poszttal, az ausztriai Olpererhütte foglalja el. A Zillertali-Alpok Magashegyi Natúrparkban, 2389 méteres tengerszint feletti magasságban található szálláshely általában június eleje és október eleje között fogadja a vendégeket. Elhelyezkedése lélegzetelállító kilátást nyújt a Schlegeisspeicherre, ami az 1965 és 1971 között épült víztározó Ausztria egyik legnagyobb víztározója.

Egy másik különleges kirándulási célpont az Olpererhüttéből a Zillertali függőhíd. A Kebema panorámahídnak is nevezett híd mindössze 150 méterre található a hüttétől, és különleges kilátást nyújt a Schlegeisspeicherre. Időközben ez a hely nagyon népszerű Instagram hotspot lett, nyáron rengetegen özönlenek ide, így a tökéletes pillanatkép elkészítésére érdemes egy kis időt szánni. A kamera ügyes perspektívája miatt úgy tűnik, mintha a függőhíd közvetlenül a víztározó fölött vezetne – de valójában csak néhány méterrel lebeg a víztározóba ömlő kis folyó felett.

2. hely: Rifugio Lagazuoi, Fanes csoport, Olaszország

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Rifugio Lagazuoi 2752 (@rifugio_lagazuoi) által megosztott bejegyzés

A 2752 méter magasan fekvő Rifugio Lagazuoi kilátást nyújt a fenséges Dolomitokra. A legmagasabb és legnagyobb hütte Cortina d’Ampezzo közelében, az 1960-as évekbeli megnyitása óta kizárólag a Pompanin család üzemelteti. Építője, Ugo Pompanin hegyi vezető szenvedélyes alpinista volt.

Sokak szerint a Lagazuoi hütte rendelkezik a Dolomitok egyik legszebb panorámateraszával, és híres a 2746 méteres magasságban található szaunahordójáról. A felvonónak köszönhetően könnyen megközelíthető, ami még a kevésbé tapasztalt túrázók számára is vonzóvá teszi. A Lagazuoi akadálymentesített hegy, így mindenki számára – még a kerekesszékesek számára is – megközelíthető. Ráadásul a festői Dolomit Superski sírégióban való elhelyezkedése miatt télen is tökéletes hely egy pihenésre vagy egy éjszakai tartózkodásra minden sírajongó számára.

3. hely: Coburger Hütte, Mieminger-hegység, Ausztria

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Coburger Hütte (@coburgerhuette) által megosztott bejegyzés

A Coburger Hütte 1917 méteres tengerszint feletti magasságban található, festői alpesi háttérrel körülvéve. A Mieminger-hegység felfedezésére vágyó kalandvágyók számára kiindulópontként szolgál. A Coburger Hütte kezelt szezonja általában június közepétől október közepéig tart. A vendégek áradoznak a frissen készített Kaiserschmarrnról, amelyet itt kedvező áron fogyaszthat. A hütte egy szeminárium- és konferenciateremmel is rendelkezik. A Coburger Hütte környéke a hütteszezonon kívül is megér egy látogatást. Ilyenkor sípályákkal és lesiklópályákkal hívogat, míg a hütte téli szobája a síelőknek védett tábort kínál.

4. hely: Rifugio Tuckett & Quintino Sella, Brenta hegység, Olaszország

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Rifugio Tuckett & Sella (@rifugiotuckett) által megosztott bejegyzés

A negyedik helyet egyszerre két hütte kapja: a Rifugio Tuckett és a Quintino Sella egy közös hegyi szálláshelyet alkotnak a Brenta Dolomitokban, mintegy 2272 méteres tengerszint feletti magasságban. A hütték, amelyek mindössze jó 20 méterre vannak egymástól, egy olasz és egy német hegymászó egyesület rivalizálásából születtek.

A hütték Francis Fox Tuckett angol alpinista és Quintino Sella olasz természettudós, az Olasz Alpesi Klub CAI alapítója után kapták a nevüket. Ez a régió a via ferrata szerelmeseinek is paradicsoma, mivel a közelben található a Dolomitok legjobb via ferrata útvonalai közül néhány, köztük a Sentiero Benini és a Sentiero delle Bocchette Alte. Innen a túrázók látványos kilátásban gyönyörködhetnek a fenséges Brenta Dolomitokra és a környező hegyvidéki tájra. A hütték június közepétől szeptember közepéig tartanak nyitva.

5. hely: Dreizinnenhütte (Rifugio Locatelli), Sesto Dolomitok, Olaszország

A Dreizinnenhütte 2405 méteren található, és nevét az azonos nevű hegységről kapta, amely az Alpok egyik legkeresettebb csúcscélpontja – nem utolsósorban azért, mert lenyűgöző panorámát kínál. A Dreizinnenhütte a Paternkofel lábánál trónol, a Dolomit-háború (1915-1918) történelmi területének közepén található, amely a mai napig látható maradványokban, például a hadi óvóhelyekben és alagutakban.

A hütte júniustól szeptemberig tart nyitva, és mivel a Dolomitok Unesco világörökségi területén található, jó kiindulópont a híres Dreizinnen megismeréséhez.

6. hely: Watzmannhaus, Berchtesgadeni Alpok, Németország

Az 1888-ban épült Watzmannhaus a Berchtesgadeni-Alpok egyik legrégebbi hüttéje. Az 1930 méteres tengerszint feletti magasságban található, és a Watzmann vagy a környező csúcsok kihívását kereső hegymászók számára a legmegfelelőbb hely. A Watzmannhaus május közepétől október közepéig várja vendégeit. Számos túralehetőség indul innen, köztük a Watzmann középső csúcsának vagy a Watzmann déli csúcsának kihívást jelentő megmászása. A hüttéből jó kilátás nyílik a Watzmannra és más csúcsokra, például a Hochkalterre és a Großer Hundstodra.

7. hely: Rifugio Scoiattoli, Ampezzo Dolomitok, Olaszország

A Rifugio Scoiattoli magasan az Ampezzo Dolomitokban, 2255 méteren található, 1953-ban épült. A teraszról a Tofane és a környező Dolomitok csúcsaira nyílik kilátás. Túraútvonalak vezetnek különböző csúcsokra és látnivalókhoz, köztük a Lagazuoi Klettersteighez. Mindenekelőtt azonban a Rifugio a síelés szerelmeseinek kedvelt célpontja, mivel a hütte nem tart téli szünetet, és a Cortina d’Ampezzo síterep közepén található. November és április között közel 120 kilométernyi sípálya várja a síelőket.

8. hely: Rifugio Vajolet, Catinaccio csoport, Olaszország

A Rifugio Vajolet 2243 méteres magasságban trónol. A Dolomitokban található alpesi menedékhely, amely 1894 óta vonzza a hegyek szerelmeseit, június közepétől szeptember közepéig nyitja meg kapuit. A kunyhó a Rosengarten csoportban fekszik, amely azért kapta ezt a nevet, mert a vöröses sziklák naplementekor úgy ragyognak, mint egy virágzó rózsakert.

9. hely: Tegernseer Hütte, Bajor Elő-Alpok, Németország

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

WE.LOVE.MUNICH (@we.love.munich) által megosztott bejegyzés

A Tegernseer Hütte 1650 méteres magasságban található, és a Bajor Elő-Alpokra nyílik kilátás a látogatók számára. Az 1904-es megnyitása óta a túrázás szerelmeseinek kedvelt menedékhelyévé vált, akik a túraútvonalak kiterjedt hálózatán, például a Risserkogel csúcsára vezető túraútvonalon túrázhatnak. A hegyi panoráma mellett a hüttéből a távolban a Tegernsee-tóra is kilátás nyílik. A hütte novemberig tart nyitva.

10. helyezés: Rifugio Nuvolau, Ampezzo Dolomitok, Olaszország

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Sentieri Valtellina (@sentierivaltellina) által megosztott bejegyzés

A Rifugio Nuvolau teszi teljessé a top tízes listát. A Monte Nuvolau csúcsán, 2575 méteres tengerszint feletti magasságban található, és 360 fokos panorámát nyújt a környező Dolomitok csúcsaira és völgyeire. A hütte általában június közepétől szeptember közepéig fogadja vendégeit, és összesen 24 férőhellyel rendelkezik.

Eredetileg Sachsendankhütte néven ismert, és Richard von Meerheim szász író nagylelkű adományának köszönheti létét. Ő a régióban talált gyógymódot súlyos tüdőbetegségére, és háláját és ragaszkodását így fejezte ki.

Illatterápiás ajándékok testnek és léleknek a Hetedhétshopban

 

2023. szeptember 23.

Szerző: Hegycsúcsok / Címlapfotó: (c) Österreich Werbung/SkiWelt Wilder Kaiser - Brixental/Dietmar Denger

hetedhetshop.hu

Kövess minket!

Ez is érdekelhet

Legfrissebb hírek