Itt vannak a 2024-es osztrák autópálya-matrica árak

2024-től lesz az egynapos matrica.

Aki 2024-től autóval utazik Ausztriába, annak új autópályadíj-szabályokra kell felkészülnie. Az osztrák szövetségi kormány többek között az egynapos matrica bevezetéséről döntött. A kormány döntésének alapja egy uniós rendelet, amely szerint a rövid távú matrica mostantól kötelező.

Ez különösen azoknak az autóval utazóknak jó hír, akik csak egy napot autóznak Ausztriában: az osztrák autópályákon már régóta kötelező az útdíj minden járműre, és eddig az autóval utazóknak is legalább tíznapos matricát kellett venniük. Az osztrák szövetségi kormány szeptember 20-án bejelentette a 2024-től érvényes változásokat: végre lesz egynapos matrica 8,60 euróért, amire az utazók már régóta vágytak.

Új matricaárak a személygépkocsik számára 2024-től

Egy napra szóló matrica (ideális az Ausztrián keresztül egyszeri alkalommal utazóknak): 8,60 euró.

Tíz napra szóló matrica (ideális rövid nyaraláshoz vagy két különböző napon történő átutazáshoz): 11,50 euró (korábban 9,90 euró).

Két hónapra szóló matrica (ideális hosszabb ausztriai nyaraláshoz): 28,90 euró (korábban 29 euró).

Egy évre szóló matrica (az előző év december 1-jétől a következő év január 31-ig érvényes – a 2024-es évre szóló éves matricákat tehát már 2023. december 1-jétől árusítják): 96,40 euró (változatlan)

Hol lehet matricát vásárolni?

Ausztrián belül és kívül mintegy 6000 értékesítési ponton lehet megvásárolni a különböző matricákat. Ezen kívül online is lehet digitális matricát vásárolni az autó rendszámának megadásával.

Kapható például az osztrák autópálya-társaságnál, az ASFINAG-nál, benzinkutakon és határátkelőhelyeken. Fontos: őrizze meg a matrica alsó részét a sorozatszámmal vagy a digitális rendelés visszaigazolásával. Ezek a vásárlás bizonyítékául szolgálnak arra az esetre, ha cserevignettára lenne szüksége.

Hol kell a matricát elhelyezni?

A matricának jól láthatóan a szélvédő felső középső vagy bal oldali részén kell lennie. Ha megsérül, azonnal szerezzen be egy csere matricát.

A matrica hiányának szankciói

Ha érvényes matrica nélkül közlekedik Ausztria autópályáin, súlyos bírságokra számíthat: jelenleg ez személygépkocsik esetében 120 eurós, motorkerékpárok esetében pedig 65 eurós bírságot jelent. Ha elfelejtette a matricát, azonnal fizesse ki a bírságot – ellenkező esetben feljelentik a rendőrségen, és 300 eurós bírsággal sújtják, sőt, akár 3000 eurós bírság is kiszabható.

2023. szeptember 23.

Szerző: Hegycsúcsok / Fotó: Kärntner Biosphärenparkfonds Nockberge/Heinz Mayer

hetedhetshop.hu

Kövess minket!

Ez is érdekelhet

Legfrissebb hírek