A Hohe Tauern kristálykincsei

A Hohe Tauern régió ősidők óta ismert ásványi felfedezéseiről. Ide tartoznak az olyan kincsek, mint az arany és az ezüst, de a hegyikristályok és a smaragd is. Ezek alkotják a Hohe Tauern kristálykincsét.

A Kitzsteinhorn csúcsa a páratlan panoráma mellett multimédiás élményt is kínál. Salzburg legmagasabb, kényelmesen megközelíthető pontján, 3.029 méteres tengerszint feletti magasságban a Nationalpark Gallery, a hegy belsejében található kiállítás dolgozza fel különböző témaköröket, köztük a Hohe Tauern ásványait.

A Hohe Tauern kristálykincsei

A Hohe Tauern Nemzeti Parkból több mint 400 ásványt ismerünk. Sok közülük különböző színű, formájú és méretű, csodálatos kristályok formájában található meg. A Tauern kristályai közül néhány rendkívüli kincset és világkülönlegességet képvisel. A Hohe Tauern legismertebb kristályai a kvarc, különösen a hegyikristály, valamint a füstkvarc és ritkábban a morion, az ametiszt és a citrin.

Alig 8 km-re a Kitzsteinhorntól, a Stubacher Ödenwinklben fedezték fel az Alpok legnagyobb hegyikristályleletét. Egy sziklahasadékban több mint 600 kg súlyú hegyikristályokat tártak fel!

A hegyikristályok és más kvarcásványok mellett a Hohe Tauern különleges kristálykincseit a smaragd és az epidot előfordulásai jelentik. A Hohe Tauernben található Habachtal smaragdlelőhely az Alpok leghíresebb drágakőlelőhelye. Az 1920-as években ugyanis egy kőomlás smaragdokat hozott a felszínre .Az innen származó smaragdok egész Európában ékszereket díszítenek.

A Hohe Tauernből származó epidotok a világ legnagyobb és legszebbjei közé tartoznak, ezért világszerte ásványtani múzeumokban vannak kiállítva.

A hegyikristály, mint minden kvarc, szilikátban gazdag olvadékok lehűlése során keletkezik. A jól kialakult kristályok előszeretettel találhatók erezetekben, hasadékokban, druszákban és geodákban.

A hegyikristály nemcsak a magmás kőzetek, például a gránit alkotórésze, hanem megtalálható a metamorf és üledékes kőzetekben, például mészkőben, homokkőben vagy márványban is.

A kvarc ásvány világszerte nagyon gyakori ásvány, számos előfordulása van. A hegyikristály megtalálásának esélye nagy; a kvarc a földpátcsoport ásványaival együtt a Földön a leggyakrabban előforduló ásvány.

A hegyikristály a kvarc legtisztább formája. A hegyikristály színtelen, mivel nem tartalmaz színező vagy színváltoztató adalékanyagokat. Ez lehetővé teszi a hegyikristály egyértelmű megkülönböztetését más kvarcfajtáktól, mint például az ibolyaszínű ametiszt, a sárga citrin vagy a rózsakvarc.

A periklin az alpesi típusú hasadékokból származó fehér, zömök albitfajta. Az albit névadó fehér színe mellett színtelen, szürke, világoskék, sárga, zöld vagy vörös színű is lehet.

Az aktinolit gyakran megtalálható márványban, szerpentinitben, kloritos palában és dolomitban. Az aktinolit kísérő ásványai pl. a szerpentin, a csillámcsoport ásványai, az epidot, a kalcit és a klorit. Az aktinolitra jellemző a zöld szín, amely a világoszöldtől a feketezöldig és a smaragdzöldig terjed, ritkán színtelen is lehet.

2023. szeptember 21.

Szerző: Hegycsúcsok / Fotó: Kitzsteinhorn / (c) Österreich Werbung/ Sebastian Scheichl

hetedhetshop.hu

Kövess minket!

Ez is érdekelhet

Legfrissebb hírek