Egyre népszerűbb a vulkánturizmus, de biztonságos?

A turizmus világméretű növekedésével jelentősen megnőtt annak az esélye, hogy az utazókat vulkánkitörések érik.

A vulkánok egyszerre lehetnek csodák és veszélyek. A turistáknak egyedülálló találkozást biztosítanak a természettel, de ugyanakkor megzavarhatják a légi közlekedést, hamuval boríthatják be a földet, és városokat pusztíthatnak el. A vulkánkitörések potenciálisan halálosak. Biztonságos-e a vulkánturizmus?

Becslések szerint világszerte körülbelül 1500 aktív vulkán létezik. A turizmus világméretű növekedésével jelentősen megnőtt annak az esélye, hogy az utazókat vulkánkitörések érik. Bali, amely korábban a független utazók célpontja volt, egyre több turistát vonz.

Körülbelül 450 aktív vulkán található a Csendes-óceáni Tűzgyűrűben, ebből 127 csak Indonéziában. 2010-ben a Jáván található Mount Merapi akár 18 kilométeres magasságban is kitörési felhőket okádott az égbe. Szerencsére a vulkán környékét már napokkal a kitörés előtt evakuálták, így sok emberéletet nem követelt. Ennek ellenére a Mount Merapi továbbra is a világ egyik legveszélyesebb vulkánja.

Az olasz vulkánok népszerűek a turisták körében

A vulkáni tevékenység kockázata azonban nem korlátozódik távoli helyekre. A szicíliai Etna egy példa az Európát fenyegető vulkánokra. A vulkánon 2018 decemberében több kisebb kitörés és rengés történt. Ennek ellenére az Etna még mindig sok utazót vonz a vulkánturizmusra, akik szállodai buszos túrák révén könnyen megközelíthetik a helyszínt. Kitörések idején a vulkanológusoknak kritikus feladatuk a turisták tájékoztatása és távol tartása a vulkántól. Néhány nyaraló azonban még mindig szemtanúja akar lenni az éjszakai lávakitöréseknek, ami veszélyes lehet.

Az Etna váratlan robbanásokat okozhat, mint például 2017-ben, amikor a láva a hóra ömlött, és gőzgázrobbanásokhoz vezetett, amelyek turisták sérülését okozták.

A Szicíliától északra fekvő Stromboli egy másik népszerű látványosság, amely Nápolyból könnyen megközelíthető komppal. A csúcsra való felmászás engedélyezett. Vezetőre és jó erőnlétre van azonban szükség.

Emellett a szakértők figyelmeztettek, hogy a Vezúv és a szomszédos Phlegrai-mezők aktív vulkánok, amelyek bármikor kitörhetnek.

Felelős vulkánturizmus

A felelős vulkánturizmus a szakértők szerint kulcsfontosságú. A nyaralóknak időt kell szánniuk arra, hogy tájékozódjanak a témában. A szakértők hangsúlyozzák a vulkáni tevékenységgel járó veszélyeket, és utazási és biztonsági tanácsokat adnak az adott országokra vonatkozóan.

Fontos megjegyezni, hogy a kockázat mértéke a régión belüli konkrét helytől függően változik. Például a közelmúltbeli Kilauea vulkánkitörés lávafolyásokat és károkat okozott a Big Islanden. Azok a turisták azonban, akik a szigetcsoport más szigeteire akartak utazni, ezt korlátozás nélkül megtehették.

A valóságban a vulkánkitörés során a turisták sérülésének kockázata más veszélyekhez képest viszonylag alacsony. Az emberek gyakran alábecsülik a nagy magasság és a rossz időjárás jelentette kockázatokat.

Vulkántúrázás és lávatavak

A vulkánok nemcsak a helyieknek, hanem a más régiókból érkező utazóknak is okozhatnak fennakadást. Az izlandi Eyjafjallajökull vulkán kitörése (2010) például több napos légiforgalmi fennakadást okozott Észak- és Közép-Európában. Ennek ellenére az izlandi turizmus továbbra is népszerű.

Ha szeretné felfedezni ezeket a geológiai csodákat, a szakértők azt javasolják, hogy ezt egy hozzáértő idegenvezetővel tegye, aki betekintést nyújt történelmükbe és lenyűgöző részleteikbe.

A vulkántúrázás Európán kívül is népszerű, különösen Közép- és Dél-Amerikában. Az Andokban a fenséges vulkánok több mint 5000 vagy 6000 méter magasak. Csak Chilében 80 aktív vulkán van. Az ecuadori Cotopaxi, amely időnként aktív, a világ egyik legfestőibb vulkánja. Hamuja még a közeli fővárost, Quitót is elérte.

A kitörések a jobb megfigyelés ellenére továbbra is kiszámíthatatlanok. Az aktív vulkánok kevesebb mint 20%-át figyelik megfelelően.

Ritka a nyílt lávatavakkal rendelkező vulkán, de a Kongó keleti részén található Nyiragongo kivételt képez. A legnagyobb nyitott lávatóval rendelkezik, és 3470 méter magasan fekszik. A vulkán a Virunga Nemzeti Parkban található, amely a hegyi gorilláknak is otthont ad. A válságövezetbe látogatók felgyalogolhatnak a vulkánra, és a kráter peremén álló egyszerű kunyhókban tölthetik az éjszakát. Éjszaka a láva izzik, ami a „Gyűrűk ura” című filmben szereplő sorshegyekre emlékeztet. Ha egyszer szemtanúja vagy ennek az ősi látványnak, felejthetetlen benyomást hagy.

2023. szeptember 19.

Szerző: Hegycsúcsok

hetedhetshop.hu

Kövess minket!

Ez is érdekelhet

Legfrissebb hírek