A Biokovo-hegységben nagy bajba került egy magyar turista

Magyar turistát kellett kimentenie a horvát hegyimentő szolgálatnak.

A közép-dalmáciai horvát hegyimentő szolgálat (HGSS) csütörtökön délután kapott bejelentést arról, hogy egy fiatal magyar állampolgár eltévedt a Biokovo-hegységben és megsérült – írta az Index horvát hírportál a HGSS közösségi oldalára hivatkozva.

A helyszínre Splitből és Makarskából kiérkező szolgálat munkatársai megtalálták a könnyebben sérült férfit egy rendkívül nehezen megközelíthető terepen, egy sziklafolyóson.

Az akcióban 15 hegyimentő vett részt. A kihívásokkal teli és veszélyes körülmények miatt a mentőcsapat egy része Biokovón éjszakázott, reggel pedig további erők érkeztek a terepre.

A sérült férfi biztonságos leszállításhoz 550 méteres magasság különbséget kell leküzdeniük.

A túrázó megfelelő felszerelés nélkül, papucsban indult útnak

A HGSS ezért ismételten felhívta a figyelmet, hogy a látogatók legyenek óvatosak, viseljenek megfelelő felszerelést, és tájékozódjanak az aktuális körülményekről, mielőtt elindulnának a hegyekbe. A biztonság az első – írták közösségi oldalukon.

A magyarok körében népszerű kirándulóhely a Makarska tengerpartja felett magasodó Biokovo-hegység.

A 1762 m magas Sveti Jure (a legmagasabb) csúcsig aszfaltozott út vezet, de számos hegymászó út is, és két menedékház nyújt szállást. A csúcsról rendkívüli panorámakilátás nyílik a Zagora vidékre és a szigetekre, derűs napokon jól láthatóak a bosznia-hercegovinai hegyek és az olaszországi Monte Gargano.

A csúcs hegymászó úton Makarból Vošacon keresztül, valamint Veliko Brdóból és Baškovićból Lokván keresztül elérhető a tengerparti oldalon, vagy a zagorai (szárazföldi) oldalon Milićből és a Turija csúcsáról, a csúcsig pedig egy 23 km hosszú aszfaltozott közút is vezet. A biokovoi közút kezdete és a Biokovo Természetvédelmi Park főbejárata a Makarska–Vrgorac közút 6. kilométerénél található.

2023. szeptember 15.

Szerző: MTI/Vízpartok / Fotó: Biokovo-hegység (c) pixabay

hetedhetshop.hu

Kövess minket!

Ez is érdekelhet

Legfrissebb hírek