Energiakristályként újul meg a Dachstein-gleccser hegyállomása

A tervek szerint 2024-ben „energiakristályként” nyílik meg újra, nagy kilátóterasszal és panorámás étteremmel.

1969 óta csaknem tízmillió látogató kereste fel a Dachstein-gleccser felvonó hegyi állomását. Szeptembertől néhány hónapra felfüggesztették a felvonó üzemeltetését. Az ok a tervezett rekonstrukció: tavaszra 14 millió euróból új pompában ragyog.

54 év után a Dachstein régi hegyi állomását felújítják. Az építkezés 2700 méteres magasságban zajlik, ez Ausztria jelenleg legmagasabban zajló építkezésén.

Az építkezés az „Energy Crystal” nevet kapta. Az épület kívül-belül megújul. A tetején 633 négyzetméteren napelem paneleket telepítenek. A tervek szerint ezzel az épület energiaszükségletének a 80%-át fedezni tudják. A belső is teljesen megújul, az új vendéglőben egyszerre 220-an foglalhatnak helyet az asztaloknál.

2024 tavaszától új pompában tündököl az új Dachstein hegyi állomás (c) Pilz & Partner

Stájerország teteje teljesen új arcot kap. „Lesz egy új gleccserétterem 220 vendég számára, egy emelettel feljebb az alpesi társalgó. Lesz egy konferenciaterem, az úgynevezett mennyországba vezető lépcső és az új terasz, ahonnan nyugatra nyílik a kilátás” – mondja Georg Bliem a Planai-Bergbahnen-től.

A szédítő magasságban lévő építkezés kihívást jelent az akár 80 alkalmazott számára, akik megkezdték a bontást. „Körülbelül 20 tonnát kell lehozni. Az üveg és egyéb anyag körülbelül 55 tonna, amit fel kell hozni. Ennek nagy részét kötélpályán fogjuk elszállítani, a helikoptert a környezetvédelem jegyében a lehető legkevesebbet használjuk” – mondja Reinfried Prugger projektvezető.

Az épület külseje karácsonyra készül el, utána kezdődik a belső felújítás. „Belülről ultramodern dizájn lesz, loden stílusban, amit az itteni régió képvisel. Ezzel évtizedekre vonzó kirándulóhelyet kapunk” – mondta Barbara Eibinger-Miedl (ÖVP), a régió gazdasági minisztere.

Az új hegyi állomás egy saját fotovoltaikus rendszerrel szinte önellátóvá válik energia szempontjából. „Ha megnézzük a Dachstein-gleccser állapotát – az éghajlatváltozás ott is jól látható. És itt feltétlenül szükséges a gondolkodásmód-váltás, hogy a hegyen lévő épületeket energiatechnológiailag is korszerűsítsük” – mondta Bernhard Moser, Obertraun alpolgármestere.

Az építkezés alatt nem lehet meglátogatni az olyan látványosságokat sem, mint a Lépcső a semmibe, Dachstein Sky Walk Dachstein Jégpalota, a függőhíd és az étterem.

Szeptember 6-tól jövő tavaszig néhány hét kivételével lezárják a gleccserre vezető felvonót. A téli szünetben (12.25 és 01.07 között) közlekedik a lift, majd a februári síszünet hetében ismét fel lehet jutni. Ezekben a hetekben a gleccser turisztikai látványosságai üzemelnek, a vendéglő azonban zárva tart.

Az új hegyi állomás várhatóan 2024 májusától ismét naponta 2500 vendéget fogad majd.

2023. szeptember 7.

Szerző: Hegycsúcsok / Fotó: Dachstein (c) Österreich Werbung/Reinhold Leitner

hetedhetshop.hu

Kövess minket!

Ez is érdekelhet

Legfrissebb hírek