10 téli rekordélmény Ausztriában

Ausztria télisport-központjaiban és városaiban számos érdekességet fedezhetünk fel.

1. A leghosszabb sípálya – Sölden

Sölden síterep, Rettenbach-gleccser, Copyright: Ötztal Tourismus/Anton Klocker

A tiroli Sölden síterepén található a Schwarze Schneid, Ausztria leghosszabb sípályája. A 15 kilométer hosszú pálya a Rettenbach-gleccsertől indul és a Gaislachkogel felvonóig tart, és összesen 1970 méternyi szintkülönbség tartogat a síelőknek.

2. Ausztria egyik leghosszabb völgypályája – Zillertal

Skiën in de Zillertal ArenaZillertal (c) Zillertal Tourismus GmbH/Christoph Johann

A tiroli Zillertalban található Zell am Ziller 10 kilométeres völgypályája egyben Ausztria egyik leghosszabb völgypályája is. A síaréna legmagasabb pontjáról, a 2500 méter magasan fekvő Übergangsjochról indul és egészen a völgyig tart, és összesen
1930 méternyi szintkülönbséget tartogat a síelőknek. Nem véletlenül hívják Höhenfresser Tournak, vagyis szintkülönbségfaló túrának.

3. Ausztria leghosszabb szánkópályája – Bramberg

Szánkópálya, Wildkogel/Bramberg, Copyright: Wildkogel-Arena Neukirchen–Bramberg

Ausztria leghosszabb szánkópályája a Salzburg tartománybeli Wildkogelen található és 14 kilométer hosszú. A szánkózók az 1300 méterrel a tengerszint felett találhaltó kiindulópontot felvonóval érhetik el. A szánkózók reflektorok fénye mellett akár minden nap este 10 óráig is száguldozhatnak a szánkópályán.

4. A világ leghóbiztosabb falva – Damüls

Schaukel Damüls im Winter mit BergpanoramaDamüls, (c) Österreich Werbung/Martin Morscher

Damüls a Bregenzerwald régióban található, 1450 méterrel a tengerszint felett. Az Alpok északi peremén fekvő település tartja a leghóbiztosabb falu világrekordját: átlagosan 9,30 méter hó esik minden télen.

5. Ausztria legnagyobb egybefüggő síterepe – Ski Arlberg

St. Anton am Arlberg, Panorama im WinterSt. Anton am Arlberg (c) TVB St. Anton am Arlberg/Patrick Bätz

A 305 kilométernyi sípályájával, több mint 200 kilométernyi mélyhavas lejtőjével és 88 modern felvonójával a Ski Arlberg Ausztria legnagyobb egybefüggő síterepe. A Ski Arlberg összeköti egymással a tiroli St. Anton és St. Christoph városokat, valamint az Arlberg vorarlbergi oldalán fekvő Lech Zürs am Arlberg, Stuben és Warth-Schröcken településeket.

6. Ausztria legmagasabban fekvő gleccsersíterepe – Pitztal

Winterzauber - Pitztaler Gletscher, Cafe 3.440Pitztal gleccser, Cafe 3.440 Copyright: Österreich Werbung/Robert Maybach

A tiroli Pitztal-gleccser 3440 méter magasra nyúlik fel, így ez Ausztria legmagasabban fekvő gleccsersíterepe és egyben a lehető legmagasabb pont Ausztriában, ahová felvonóval el lehet jutni. A Café 3440 a Wildspitz felvonó hegyállomásán található, nagy ablakaiból és teraszáról csodás kilátás nyílik a környező hegyekre.

2022. július közepe óta új gleccserexpressz üzemel a Pitztalban, a Mittelberg völgyállomást köti össze a Pitztali-gleccser 2840 méter magasan fekvő hegyállomásával. A futurisztikus megjelenésű, nyolc fülkéből álló sikló a saját napelemes rendszeréből nyert elektromos árammal működik. Egy információs rendszer naprakész információkkal és élő képekkel látja el az utasokat az utazásról.

7. Ausztria legnagyobb gleccsersíterepe – Stubaital

Stubaier GletscherStubai-gleccser Copyright: Innsbruck Tourismus/Alpine-Luftbild

A tiroli Stubai-gleccser Ausztria legnagyobb gleccsersíterepe. 26 felvonó és sílift, valamint 36 változatos sípálya várja itt a téli sportok kedvelőit.

A „Top of Tyrol” csúcskilátó 360 fokos körpanorámával a Nagy Izidor hegygerincén található 3200 méter magasan. A grandiózus panoráma a zillertali és stubaii Alpoknál kezdődik és elér egészen a Dolomitok és Kalkalpen vonulatáig.

8. 3 háromezres hegycsúcs a síterepen – Sölden

Top Mountain Star Gurgl, Copyright: Ötztal Tourismus/Markus Auer

Sölden az egyetlen olyan síterep Ausztriában, ahol a síelők 3 különböző háromezer méteres hegycsúcsot is megmászhatnak. A Big3: a Gaislachkogl (3058 m), a Tiefenbachkogl (3250 m) és a Schwarze Schneid (3340 m).

9. Ausztria első gyermekeknek kialakított síközpontja – Riesneralm/Donnersbachwald

Riesneralm (Schladming-Dachstein), Copyright: Riesneralm Bergbahnen/Erwin Petz

A stájerországi Riesneralm ad otthont Ausztria első kifejezetten gyermekek számára kialakított síközpontjának, amely több mint 5 hektárnyi sípályával és 5 különböző pályával rendelkezik.

10. Ausztria legnagyobb természetes jégfelülete – Weissensee

Korcsolyázás a Weissensee-n, Copyright: Österreich Werbung/Weigel

Télen a Karintiában található, 6,5 km²-es Weissensee számít Európa legnagyobb tartósan befagyott és karbantartott természetes jégfelületének. A 40 centiméter vastag jégen a jégmesterek 25 kilométernyi korcsolyapályát, valamint jégtekézésre és jégkorongozásra alkalmas pályákat alakítanak ki.

2023. június 17.

Szerző: Hegycsúcsok / Fotó: Sölden (c) Ötztal Tourismus/Isidor Nösig

hetedhetshop.hu

Kövess minket!

Ez is érdekelhet

Legfrissebb hírek