Negyvenötéves melegrekord dőlt meg a Fogarasi-havasokban

A hóréteg sem volt még soha annyira vékony, mint most.

Negyvenötéves melegrekord dőlt meg az új év első napjaiban a romániai Fogarasi-havasokban, ahol a hóréteg sem volt még soha annyira vékony, mint most – jelentette az Agerpres román hírügynökség.

Narcisa Milian nagyszebeni meteorológus elmondta, hogy 45 éve végeznek méréseket a Fogarasi-havasokban levő Bilea-tónál, amely több mint 2000 méter magasan fekszik, de még soha nem mértek ilyen meleget január elején.

Január 1-jén plusz 6,5 Celsius-fok volt nappal, de éjszaka sem hűlt le a hőmérséklet plusz 4,8 fok alá. Az év második napján is nappal 8,3 fokot mértek, majd éjszaka 3,4-et. Hozzátette: a január 1-jei hőmérséklet két fokkal, a 2-i több mint három fokkal haladta meg az eddigi melegrekordot.

Szerdán a hóréteg vastagsága mindössze 26 centiméter volt, soha ennyire vékony január elején. A történelmi mélypont az 1990 elején feljegyzett 30 centiméteres hótakaró volt. A meteorológusok szerint keddtől lehűlt az idő, így több melegrekordot nem jegyeztek fel, és közölték, hogy a következő napokban ismét fog havazni.

A Fogarasi-havasokban található Bilea-tó népszerű turisztikai hely, ott szokták megépíteni nagy jégtömbökből az úgynevezett jégszállodát, amely az idén karácsony előtt kezdte meg működését mintegy tíz szobával. 2020-ban azonban már előfordult, hogy a szokatlanul enyhe téli időjárás miatt nem tudták megépíteni a jéghotelt.

2023. január 4.

Szerző: MTI / fotó: Fogarasi-havasok (c) pixabay

hetedhetshop.hu

Kövess minket!

Ez is érdekelhet

Legfrissebb hírek