Tirolba a téli szezonra visszatérnek a turisták

Néhány szálláskategóriába már nehéz foglalni.

Tirol turisztikai ipara az energiaválság és az infláció ellenére bizakodóan tekint a téli szezon kezdetére. Különösen karácsony és szilveszter környékén, valamint februárban várható jó kihasználtság – mondta az osztrák APA hírügynökségnek Karin Seiler, a Tiroli Idegenforgalmi Hivatal ügyvezető igazgatója.

A tiroli szálláshelyek körében végzett reprezentatív felmérés már októberben kimutatta, hogy a válaszadók 75 százaléka nagyon elégedett a foglalási helyzettel – magyarázta Karin Seiler.

Az ünnepi szezontól távolodva azonban a kereslet valamivel visszafogottabb. De sokan még mindig várják, hogyan alakul a szezon, folytatta Seiler. A korábbi évekhez hasonlóan ezen a télen is „nagyon rövid távú foglalások” várhatók.

Hasonló hangok hallatszottak az Ötztalból is. „A koronavírus-járvány miatt hozzászoktunk a rövid távú foglalásokhoz” – mondta az APA-nak az idegenforgalmi szövetség. „A vendégek már nem foglalnak fél évre előre.” A friss hónak köszönhetően a foglalási helyzet „jelentősen javult”.

Gurgl volt az első síterep a régióban, amely november 17-én nyitotta meg kapuit. Söldenben – a legismertebb úti cél, a legmagasabb foglalási számokkal – a szezon már megkezdődött. Mindenesetre az Ötztalban is optimisták, és pozitív fejlődésre számítanak.

A tartományi fővárosban az Innsbrucki Turizmus ügyvezető igazgatója, Barbara Plattner is óvatosabb hangot ütött meg: „A világjárvány és az energiaügy tekintetében stabil és szabályos helyzetet feltételezve jó szezon elé nézünk” – mondta az APA-nak. A foglalások „fokozatosan beindulnának”, Plattner „egyértelmű emelkedő tendenciáról” számolt be.

Az előfoglalási helyzet karácsonyra és az évfordulóra egyelőre jól alakul, különösen a négycsillagos szektorban. Különösen a városi szállodaipar ér el 80 százalék feletti számokat az előkelő szegmensben.

Még ha egyes területeken a szint még mindig a koronavírus előtti időszak alatt is van – például Innsbruckban 2022 nyarán mintegy tizenkét százalékkal a 2019-es értékek alatt -, tavaly „pozitív tendencia volt tapasztalható mind az érkezések, mind a vendégéjszakák tekintetében”.

Plattner pozitív példaként említette a Kühtai-Sellraintal régiót, amely 2019-hez képest 53 százalékos pluszban van, valamint a Mieminger-fennsíkot és Inntalt plusz egy százalékkal. „Egy hasonló eredmény a következő télen nagyon kielégítő eredmény lenne” – állapította meg Plattner.

2022. december 4.

Szerző: Hegycsúcsok / Fotó: Serfaus, Tirol @ Österreich Werbung/Serfaus-Fiss-Ladis Marketing GmbH/Andreas Kirschner

hetedhetshop.hu

Kövess minket!

Ez is érdekelhet

Legfrissebb hírek