Magyarország legszebb táján áll az Év Kilátója és az Év Turistaháza

A Zsófia kilátó és a Fehérkőlápa turistaház kapta idén az elismerést.

A Zsófia kilátó és a Fehérkőlápa turistaház kapták idén az elismeréseket, mindkét létesítmény Miskolchoz tartozik. A Zsófia kilátó Miskolc Lillafüred városrészében található, a turistaház pedig attól nem messze fekszik. A legjobbakat a természetjáró közönség szavazta meg.

Az idén a kilátók között a Zsófia-kilátó győzött 7800 vokssal; a kilátó 1900-ban épült, majd a terület katonai célú hasznosítása miatt az 1950-es években lebontották és ez év nyarára, mintegy 50 millió forint kormánytámogatásból újjáépítették.

A Zsófia kilátó Miskolc Lillafüred városrészén 2022. november 4-én, az Év Kilátója és az Év Turistaháza díjak átadásának napján. MTI/Vajda János

Újjáépült a legendás lillafüredi Zsófia-kilátó mellett a Felsőhámorból odavezető 1.3 kilométeres tanösvény is. Az új építmény az 1900-ban átadott eredeti létesítmény korhű rekonstrukciója.

A 390 méteres tengerszint feletti magasságon álló Zsófia-kilátó nagyon jó rálátást biztosít a Palotaszállóra, a Hámori-tóra, illetve a völgykarokra: a Szinva illetve a Garadna völgyére.

A kilátó nevét a Borsodi Bükk Egylet alapítója, báró Vay Béla Borsod vármegyei főispán felesége, gróf Teleki Zsófia tiszteletére és emlékére kapta.

A Fehérkőlápa turistaház Miskolcon 2022. november 4-én, az Év Kilátója és az Év Turistaháza díjak átadásának napján. MTI/Vajda János

A közeli Fehérkőlápa Turistaház 2904 vokssal az Év turistaháza szavazás nyertese lett.

Lillafüreden jelenleg felújítják a lillafüredi kisvasútat, és tervben van a bánkúti sípálya, valamint a lillafüredi libegő fejlesztése is.

Miskolc célja, hogy egyre inkább a bükki táj, a Szinva-patak völgye és a város természeti, turisztikai, gasztronómiai, kulturális vonzereje jellemezze a borsodi megyeszékhelyt. Ez a 2000-es évek óta a fejlesztésekben is megnyilvánul. Az energiaválság ellenére működtetik a Miskolctapolcai barlangfürdőt, folyik az Avas-tető felújítása és Miskolc belvárosának átalakítása. Diósgyőri várnál középkori hangulatú történelmi városközpont épül.

2022. november 4.

Szerző: Hegycsúcsok / Fotó: Lillafüred (c) MTI/Vajda János

hetedhetshop.hu

Kövess minket!

Ez is érdekelhet

Legfrissebb hírek