Az október is szokatlanul meleggel ér véget az Alpokban

A síelésre még várni kell.

Szokatlanul meleg – nem csak hosszú ideig ilyen volt az október az osztrák Alpokban, hanem így is ér véget. A hétvégén a hőmérséklet helyenként elérte a nyári szintet, még a hegyekben is – írja az ORF

Ausztriában 265 éve szisztematikusan és folyamatosan mérik a hőmérsékletet a mérőállomásokon. És minden jel arra mutat, hogy az október idén havi átlagban melegebb lesz, mint bármelyik másik évben. A Központi Meteorológiai és Geodinamikai Intézet (ZAMG) klímakutatói kijelentették, hogy az idei október az osztrák mérések történetének legmelegebbje.

A hegyekben is szokatlanul meleg időjárás uralkodik. Már szombaton új októberi csúcsokat mértek a hegyekben az ORF meteorológiai intézet szerint.

A Vorarlbergben, a mintegy 1000 méteres tengerszint feletti magasságban fekvő Sulzbergben 25,1 fok volt, és így a meghatározás szerint nyári nap.

A régi, 2009-es októberi csúcsot több mint egy fokkal meghaladta.

A meleg 500 méterrel feljebb is érezhető volt. A szintén Vorarlbergben található Laterns/Gapfohl meteorológiai állomáson a hőmérő még mindig 21 fok körüli értékre emelkedett. A mérések 2013-as kezdete óta soha nem volt itt melegebb októberben. Még a tiroli Brunnenkogelben, Ausztria legmagasabb időjárási állomásán, mintegy 3400 méteres magasságban is tiszta plusz fokok voltak. Ezek a hőmérsékletek általában a hegyekben fordulnak elő a nyár derekán.

A hegyek jelenleg még zöldek. Minden valószínűség szerint ez az elkövetkező napokban sem fog változni. Az előrejelzések szerint a magasnyomásos időjárás még néhány napig folytatódik. Csak a hét közepén vagy végén haladhat át egy hidegfront, amely friss havat hozhat 2000 méter alá. Ez azonban nem valószínű, hogy így marad, mivel a talaj még mindig túl meleg.

A jelenlegi időjárási helyzet nem csak Ausztriában hoz majd szinte késő nyárias hőmérsékletet. Németország egyes részein is 27 fok körüli hőmérséklet várható, Spanyolország és Franciaország egyes régióiban pedig akár hőhullámról is beszélhetünk. Franciaország délnyugati részén 30 fok körüli hőmérsékletet jósoltak a hétvégére, ami akár öt fokkal is meghaladja az évszakban szokásos értékeket.

A jelenlegi energiaválságra való tekintettel az európai országok valószínűleg örömmel fogadták az októberi meleg időjárást. A hosszú őszi sétákhoz pedig sokan aligha tudnának kellemesebb hőmérsékletet elképzelni. Marc Olefs, a ZAMG klímakutatója azonban a héten azt mondta, hogy ha csak a szép sétálós időjárásról beszélünk, az nem felel meg a valóságnak. Inkább azt kell érzékeltetni, hogy

a hőmérséklet „egy hosszú távú katasztrofális fejlődés tünete”.

2022. október 30.

Szerző: Hegycsúcsok / Fotó: Österreich Werbung/www.hall-wattens.at

hetedhetshop.hu

Kövess minket!

Ez is érdekelhet

Legfrissebb hírek