Nagy bajban vannak a Magas-Tátrában a szállodák

Az esősebb őszi hónapokban kevesebb a turista, a szállodák egy része a síszezon kezdetéig ezért nem is fogad vendégeket.

Akik az elkövetkező hetekben szeretnének pár napot eltölteni a szlovákiai turisták legkedveltebb régiójában, a Magas-Tátrában, azoknak fel kellene készülniük arra, hogy a magas energiaárak miatt a szállodák több mint harmada a holt szezonban zárva tart – írja az Újszó.

A magas energiaárak a szállodatulajdonosoknak is egyre több gondot okoznak. Hogy megspóroljanak bizonyos összeget, egy részük úgy döntött, hogy a nyári és a téli szezon közötti időszakban átmenetileg bezár.

„Az őszi hónapokban, amikor lehűl a levegő és esősre fordul az idő, a szállodák egy része átmenetileg, a téli síszezon kezdetéig már az elmúlt években is bezárt, idén azonban a növekvő energiaárak miatt ezt jóval többen tervezik. Az általunk elvégzett felmérés szerint a szállodatulajdonosok több mint harmada a bezárás mellett döntött”

– nyilatkozta Lucia Blašková, a Magas-tátrai Regionális Idegenforgalmi Szervezet igazgatója.

Néhány nagyobb szálloda már most sem fogadja az ügyfeleket, azzal számolva, hogy csak a síszezon kezdetén nyitnak meg újra. A magas energiaárak miatt egyelőre vállalkozók egyike sem tervezi, hogy véglege bezárja a létesítményét, egyelőre csak a működési és személyi költségeken kívánnak spórolni.

A regionális idegenforgalmi szervezet igazgatója elmondta, hogy a szilveszterrel nem lesz gond, az ünnepekre lassan elkelnek a helyek, vagyis aki tátrai szállodában szeretné eltölteni az ünnepeket, annak érdemes minél előbb lefoglalnia a helyét.

A szállodások számára fontos, hogy a régiójuk egyéb szolgáltatásai, például a sífutó- és lesiklópályák hogyan fognak teljesíteni, illetve milyenek lesznek a síbérletek és a szolgáltatások árai. „Ha minden tovább drágul, félő, hogy az emberek kihagyják az idei téli szabadságukat” – mondta a regionális idegenforgalmi szervezet igazgatója.

2022. október 13.

Fotó: Magas-Tátra (c) pixabay

hetedhetshop.hu

Kövess minket!

Ez is érdekelhet

Legfrissebb hírek