Ezen a télen luxus lesz a síelés – síbérlet körkép az osztrák sípályákon

Napijegy, szálloda, utazás: a sírajongóknak idén mélyebben kell a zsebükbe nyúlniuk.

A téli sportok szerelmesei és a turisztikai szakemberek egyaránt borzongva várják az új szezont: az infláció miatt a síelés jelentősen drágulni fog. A közel 70 eurós napijegyárak luxussporttá teszik a síelést – derül ki az ORF körképéből.

Az elmúlt években már sokat tettek az osztrák síközpontok energiahatékonyabbá tétele érdekében. Az energiafogyasztás csökkent, miközben a vendégéjszakák száma 2008 és 2019 között 20 százalékkal nőtt – ez éjszakánként mintegy 50 százalékos csökkenést jelent az energiafogyasztásban.

Mindazonáltal a kötélpályák, a gasztronómia és a szállodaipar továbbra is energiaigényes iparágak maradnak.

Salzburg tartományban az áremelkedés 6,5 és 11 százalék között mozog. Az „Alpin Card” síszövetség jegyei érvényesek a „Skicircus Saalbach-Hinterglemm/Leogang/Fieberbrunn”, a Zell am See-i Schmittenhöhe és a Kitzsteinhorn/Kaprun síterepeken. Idén a téli szezonjegy elővételben 692 euróba kerül, december 9-től pedig 824 euróba. Nem tervezik, hogy a napijegy átlépi a 70 eurós határt. A főszezonban 66 euróért lesz elérhető, tavaly 60,50 euró volt. Hogy spóroljanak, elképzelhető, hogy nem lesz ülésfűtés, a felvonókat lassabban működtetik és korlátozzák az éjszakai síelést.

A „Ski amade” síbérletek árai, amelyek 760 kilométernyi sípályát és 270 felvonót foglalnak magukban 5 sírégióban és 25 síterepen Salzburgban és a szomszédos Stájerországban (Schladming területén), átlagosan mintegy 9 százalékkal emelkednek.

A napijegyek árai ebben a síszövetségben a síterepektől függően változnak. A nagy síterepeken a felnőtt napijegy árai  55 és 68,50 euró között mozognak. A kisebb síterepeken a napijegy már 45 euróért is megvásárolható.

Az online korai foglalási rendszeren keresztül a vendégek a vásárlás időpontjától és a kereslettől függően a pénztári árnál alacsonyabb áron juthatnak síbérlethez. A „Ski amade” téli szezonbérlet felnőtteknek 706 euróba kerül elővételben, a normál ár 754 euró. A törzsvendégek számára pedig hűségbónusz is jár.

Vorarlberg idén is a „dinamikus árképzést” alkalmazza. A szezonbérletek elővételes értékesítésének október 1-jei kezdete előtt megállapított árak még mindig a fogyasztói árindex alatt vannak. A felvonóárak átlagosan 8 százalékkal lesznek drágábbak.

Aki időben és online foglal a montafoni és brandnertali hegyi vasutaknál, az alacsonyabb kihasználtságú napokon kevesebbet fizet a napijegyekért és a többnapos jegyekért. A Bergbahnen Brandnertal „Zöld jegyet” kínál, amely a tömegközlekedéssel való utazást is magában foglalja. Néhány kisebb síterepen a napijegy még mindig kevesebb, mint 25 euró, a legolcsóbb a Bregenzerwaldban található Reuthe-ban 10 euróért és Gurtis-Bazora-ban (Feldkirch körzet) 21 euróért.

Tirolban átlagosan hét-nyolc százalékkal emelkedhetnek a jegyárak. A tiroli Oberlandban található St. Anton am Arlberg síközpontban, Ausztria legnagyobb egybefüggő téli sportterületén a jegyárak ezen a télen mindenképpen az átlagosnál magasabbak lesznek. A napijegy körülbelül tíz százalékkal lesz drágább, az ár 61 euróról 67 euróra emelkedik.

 

Karintiában átlagosan nyolc százalékkal emelik az árakat. A felnőtt napijegyek 56,50 euróba kerülnek például Nassfeldben és Bad Kleinkirchheimben, 59 euróba a Mölltaler Gletscher jegypénztárában, 56 euróba a Gerlitzenen és 54,50 euróba a Turracher Höhén. A kisebb síterepeken olcsóbb, például a Klippitztörlön 40,50 euró.

A karintiai síterepek 15-20 százalékos költségnövekedést tapasztaltak, de ezt nem tudják teljes mértékben áthárítani a síelőkre. A szolgáltatásokból azonban nem akarnak leépíteni: a nyitvatartási idő nem rövidül, és az egyes felvonókat sem kell bezárni.

Stájerországban is sok energiát takarítottak meg az elmúlt években. A schladmingi Planai-Hochwurzenbahnen további öt százalékos csökkenést remél az áram- és üzemanyag-fogyasztásban. A vendégek nem fogják észrevenni, de a világítás, a hóágyúzás és a felvonók sebességének korlátozására kényszerülnek.

A Planai napi jegy ára idén 58 és 68 euró között mozog – attól függően, hogy milyen korán foglalják le és vásárolják meg. A jegyárak azonban fixek, szemben néhány svájci síterephez képest, ahol a napijegyek jó időben vagy a nyaralási szezonban drágábbak lehetnek.

A Riesneralm síterepen, ahol szintén nagy beruházásokat hajtottak végre az energiahatékonyság érdekében, az árak hét százalékkal emelkednek. A felnőtteknek szóló napijegy 48 euró, a gyermekeknek szóló 24,50 euró. A hatnapos jegy felnőtteknek 258,50 euróba, gyermekeknek 129,50 euróba kerül.

A felső-ausztriai Hinterstoder és Wurzeralm térségében a bérlet nyolc százalékkal lesz drágább. A következő szezonban egy ilyen jegy az interneten – itt öt százalékos kedvezmény van – 52 euróba kerül a Hinterstoderre és 49 euróba a Wurzeralmra.

Itt is további takarékossági intézkedéseket fontolgatnak – a fogyasztás akár 15 százalékkal is csökkenthető. Ha például a kapacitáskihasználtság alacsony, egyes felvonók a nap folyamán korábban leállhatnak, vagy a felvonók lassabban működhetnek.

Alsó-Ausztriában a bérletek tíz százalékkal drágulnak. A napijegyek és a többnapos jegyek esetében még nem született döntés, még további információkra várnak. Az energiatakarékosságnak „két ága” van: egyrészt a hótermelést kell még hatékonyabbá tenni, másrészt a felvonók üzemeltetésének módját. Nem minden felvonónak kell mindig üzemben lennie.

2022. október 13.

Szerző: Hegycsúcsok / (c) Österreich Werbung/SkiWelt Wilder Kaiser - Brixental Marketing GmbH/Dietmar Denger

hetedhetshop.hu

Kövess minket!

Ez is érdekelhet

Legfrissebb hírek