Kirándulástipp: Pálos turistautak a Pilisi Parkerdőben

Eddig három útvonal készült el Buda és a Dunakanyar között.

Pálos utak néven gyalogos túraútvonalakat alakított ki Buda és a Dunakanyar között a Magyar Pálos Rend. A tematikus túra összeköti a pálos szerzetesek működésének élő és történelmi helyszíneit.

A később országossá bővülő hálózatból most három útvonal készült el:

  • Budapesten a 14 kilométeres Források útja,
  • a Pilisben a 24 kilométer hosszú Remeték útja,
  • a Visegrádi-hegységben a 27 kilométeres Szeretet útja.

A túrák térképe letölthető a palosut.hu oldalról.

Az útvonalakon 2-4 kilométereként természeti, történelmi, hitéleti tartalommal találkozhat a vándor. Az utak kialakításában szempont volt a hagyományőrzés, a szakrális jelenlét és az aktivitás összekapcsolása, a pálos kultúrtörténeti helyek bemutatása és a nem vallásos kirándulók bevonása is.

Az útvonal egyszerre kínál lehetőséget a sportos kikapcsolódásra, a lelki elmélyülésre és a kulturális ismeretszerzésre. Sokan látogatják napjainkban is a főváros környéki erdőket, hiszen a Pilisi Parkerdő évente több mint 30 millió látogatói alkalmat regisztrál, de a pálos útvonal új szemszögből mutatja be ezt a tájat.

A pálos rend és a Pilis szoros kapcsolatának hagyományát hordozza a teljesítménytúraként is létező Pálos70 erdei zarándokút, amely a két legismertebb Budapest környéki kolostort, a márianosztrait és a Gellért-hegy oldalában található Sziklatemplomot köti össze.

A pálos rend az egyetlen magyarországi alapítású, máig létező férfi szerzetesrend, a pálosok története szorosan összekapcsolódik a Pilissel és a Visegrádi-hegységgel.

A rendet a Kesztölchöz közeli Klastrompusztán alapította Boldog Özséb esztergomi kanonok. A rend tagjai onnan kiindulva alapítottak újabb kolostorokat, amelyek romjai számos helyen megtalálhatók a Budapest környéki hegyekben.

2022. szeptember 22.

Szerző: MTI / Fotó: Budaszentlőrinc, Pálos kolostorrom (c) hetedhetorszag.hu

hetedhetshop.hu

Kövess minket!

Ez is érdekelhet

Legfrissebb hírek