Nincs több téli síelés a Dachstein-gleccseren – a hegy látványosságait is érinti a döntés

Stájerországban a Dachstein volt az egyetlen síterep, ahol már szeptemberben és októberben is lehetett síelni.

A Dachstein-gleccseren ősszel és télen nem indul sífelvonó-üzemeltetés. A hőség, az eső és a szaharai homok túlságosan megviselte a jeget.

„Akár öt méternyi hó is hiányozhat. Öt méterrel arrébb kellene helyeznünk a támasztékokat, és el kellene zárnunk a lejtőkön lévő hasadékokat”

– mondta Georg Bliem, a gleccseren a felvonók üzemeltetéséért felelős Planai-Hochwurzen-Bahnen ügyvezető igazgatója a Der Standard szerint.

A Stájerország legmagasabb hegyén található gleccser már az elmúlt években is mindig szomorú képet mutatott nyáron. A 2022-es év sem volt kivétel, sőt: a hőség és az eső 3500 méteres tengerszint feletti magasságban hasadékokat tépett fel. Aki meg akarta mászni a Hohe Dachsteint, annak hegyi vezető tapasztalatára volt szüksége, a helyzet túl veszélyes volt és még mindig az.

Az olvadás különösen a sífelvonók tartószerkezeteit érintette. Át kellett helyezni őket, ami ” hatalmas erőfeszítés, és nincs rá garancia, hogy jövőre nem kell újra megtenni” – mondta Bliem.

Ezért született az a döntés, hogy a gleccseren nem lehet télen síelni, legalábbis ebben az évben.

„Tavasszal kiértékeljük a helyzetet, de valószínűleg nem lesz újabb jégkorszak” – mondta reálisan az ügyvezető igazgató. Valószínűbb, hogy emiatt a felvonótámaszok leszerelésre kerülnek.

Pozitív mellékhatás, hogy több hely lesz a sífutópályák számára, amelyek továbbra is fennmaradnak. A sítúra átkelés is továbbra is lehetséges lesz. A gleccserlift, a látványosságok, mint például a „Lépcső a semmibe” és az étterem is nyitva lesz.

Eispalast - EisweltDachstein Jégpalota (c) Österreich Werbung/Reinhold Leitner

A hegyi állomással kapcsolatban ambiciózus tervek születtek: egy átalakítással energia-önellátóvá kell válnia. A részleteket azonban még nem véglegesítették. A Jégpalota számára egyelőre nem sok minden fog változni. Továbbra is működni fog, de a bejárati részen egy zsiliprendszert építettek ki. Ráadásul egyszerre csak 40 embert engednek be. Ez megakadályozza a barlang olvadását. A zsilipek hűtéséhez szükséges áramfogyasztás „nem említésre méltó”, és csak nyáron szükséges, mondja Bliem.

Az azonban továbbra is nyitott kérdés, hogy mi lesz a jégpalotával hosszú távon. Mindenesetre a Dachstein számára új koncepciót – „Dachstein Winter 2023+” – dolgoznak ki, amely még több téli túraútvonalat kínál majd.

A hegyen már télen is kevesen síeltek, hiszen a közeli Planain úgyis volt elég hó. A Dachstein-gleccser csúcsszezonja az ősz, amikor az alacsonyabb magasságokban még nem lehet hóágyúzni. Stájerországban a Dachstein volt az egyetlen síterep, ahol már szeptemberben és októberben is lehetett síelni. Különösen sok hivatásos sportoló használta a lejtőket edzésre.

2022. szeptember 15.

Szerző: Hegycsúcsok / Címlapfotó: Dachstein gleccser (c) Österreich Werbung/Reinhold Leitner

hetedhetshop.hu

Kövess minket!

Ez is érdekelhet

Legfrissebb hírek