Az osztrák síterepek gazdaságilag kemény télre készülnek – a takarékoskodást síelők is érezni fogják

A téli takarékos üzemmód miatt egy sor a kényelmet érintő intézkedést hoztak.

Az osztrák turisztikai ágazat vegyes érzésekkel várja a közelgő téli szezont. Ezúttal nem a koronavírus, hanem az energia- és nyersanyagárak meredek emelkedése okoz fejfájást.

A salzburgi felvonóipar gazdaságilag kemény télre készül

Ezért számos intézkedést hoztak az áram- és költségmegtakarítás érdekében: ezek az ülésfűtések kikapcsolásától a hóágyúk csökkentett használatáig és a működési idők korlátozásáig terjednek.

Azonban minél később akarják elkezdeni az energiatakarékosságot, hogy legyen egy szilárd hóréteg, mondta Erich Egger, a felvonók szóvivője: „Minden síterepen vannak nagyon fontos lejtők, amelyeknek járhatónak kell lenniük. Emellett mindig vannak olyan szakaszok, ahol azonnali hóágyúzás nélkül is meg lehet lenni.”

Csak a Saalbach-Hinterglemm (Pinzgau) síterep téli szezononként annyi áramot fogyaszt a hóágyúzáshoz, mint 5000 háztartás egy év alatt.

A technikai hó azonban már régóta elengedhetetlen a sikeres téli szezonhoz.

A salzburgi síterepek először is ki akarják kapcsolni az ülésfűtéseket a felvonókban, meg akarják szüntetni az éjszakai síelést, és lassítani fogják a felvonók sebességét: „20 százalékkal csökkentjük a sebességet. A vendég egy kicsit tovább fog ülni a felvonón. Ez fél perc vagy perc, nem hosszabb. Ez jó hatással van az áram megtakarítására, de a tartózkodás minősége nem csorbul.”

Az illetékesek meg vannak győződve arról, hogy a felvonóipar 10-15 százalékos megtakarítást érhetne el – a kisebb melléklejtők napokra vagy órákra történő lezárásával is.

Felső-Ausztria is készül a következő szezonra

A felvonókat mind a hét nagyobb síközpontban megnyitják a következő szezonban az emelkedő energiaárak ellenére. A robbanásszerűen emelkedő energiaköltségek miatt azonban a felvonójegyek drágulni fognak.

Felső-Ausztria mind a hét nagyobb síterepén a szokásos módon indul a téli szezon. A felrobbanó energiaköltségek miatt azonban a felvonójegyek drágulni fognak, a felső-ausztriai turizmus vezetője, Andreas Winkelhofer szerint.

Hogy az áremelés mennyire befolyásolja majd a vendégek foglalási szokásait, azt jelenleg nehéz megbecsülni – mondta Winkelhofer.

A bizonytalanság nagy, de üzemeltetői körökben nagy az optimizmus is, hogy a 2022/23-as téli szezon jó lehet.

 

2022. szeptember 9.

Szerző: Hegycsúcsok / Fotó: Österreich Werbung/Serfaus-Fiss-Ladis Marketing GmbH/Andreas Kirschner

hetedhetshop.hu

Kövess minket!

Ez is érdekelhet

Legfrissebb hírek