Hiába a figyelmeztetés: Egy nő súlyosan megsérült tehéntámadásban az osztrák Alpokban

Tanácsok a tehéntámadás elkerülésére.

Egy 69 éves olaszországi nyaralót megtámadott és súlyosan megsebesített egy tehén a Gerlitzenen. A nő el akart sétálni a legelésző tehenek mellett a figyelmeztető táblákkal megjelölt tehénlegelőn. A tehén, amely megtámadta a nőt, valószínűleg a borjait akarta megvédeni – tudósít az ORF karintiai kiadása.

Az eset csütörtökön 11.30 körül történt. A 69 éves nő két 75 és 76 éves barátnője kíséretében túrázott a Gerlitzen egyik erdei ösvényén. Kommalm területén a turisták egy figyelmeztető táblákkal megjelölt tehénlegelőre mentek be, ahol számos anyatehén és borjú volt. Ráadásul a 76 éves asszony egy kis kutyát vitt a karjában, de az erdei ösvényen maradt.

A 69 éves nő és az egyik barátnője a legelésző állatok mellett akart elsétálni. A 69 éves olasz nőt közben többször megtámadta a tehén, amely feltehetően a borjait akarta megvédeni. Az olasz nő a földre zuhant, és súlyos sérüléseket szenvedett a fején és a felsőtestén. A mellette sétáló 75 éves olasz nőt nem támadta meg a tehén.

A nőknek sikerült elkergetniük a tehenet, a súlyosan sérült nyaralónak sikerült biztonságos távolságba kerülnie a tehenektől. A sattendorfi rendőrök a mentők kiérkezéséig ellátták. A mentők a sérült nőt a villachi kórházba szállították.

Miután már többször előfordultak hasonló esetek az osztrák Alpokban, magatartási kódexet dolgoztak ki Ausztriában a túrázók számára.

Azt tanácsolják a túrázóknak, hogy ne térjenek le a túraösvényekről, kutyát pórázon vigyenek magukkal, de esetleges támadáskor azonnal engedjék el, az állatcsordáktól tartsanak 20-50 méteres távolságot, a teheneket ne ijesszék meg, ne nézzenek a szemükbe, a borjakat ne simogassák meg, veszélyhelyzetben pedig a legfontosabb megőrizni a nyugalmat, nem szabad menekülőre fogni, sem az állatoknak hátat fordítani.

A Négy Mancs állatvédő szervezet általában is a tehéncsordák nagy ívben való elkerülését javasolja, különösen akkor, ha borjak is vannak a felnőtt állatok társaságában. Az egyesület szerint a tehenekben igen erős az anyai ösztön, s e szabály betartásával már sok olyan balesetet sikerült volna megelőzni, amelyben túrázók sérültek meg. Ha mindenképp át kell vágni egy marhalegelőn, azt nyugalmat mutatva, kutyát pórázon vezetve kell tenni – tanácsolja a Négy Mancs.

A színes, rajzos brosúra legfontosabb tanácsai:

  • Ne térjünk le a kijelölt útvonalról.
  • Ha kutyával vagyunk, vezessük pórázon, de ha a tehén támadni készül, engedjük el.
  • Soha ne közelítsük meg a borjakat, ne próbáljuk őket megsimogatni, ne sétáljunk be közéjük és az anyjuk közé.
  • Mozogjunk halkan és nyugodtan.
  • Próbáljuk tartani a 20-50 méter távolságot az állatoktól.
  • Ne ijesszük meg a teheneket.
  • Ha fenyegetővé válik a helyzet, ne fordítsunk hátat az állatnak, és lassan, csöndben, hátrálva hagyjuk el a területet.

2022. augusztus 26.

Szerző: Hegycsúcsok / Fotó: Österreich Werbung/ Dietmar Denger

hetedhetshop.hu

Kövess minket!

Ez is érdekelhet

Legfrissebb hírek