Olvad a jég a svájci Alpok híres síparadicsomában – 2000 év óta először

Vége a gleccsersíelésnek is.

A Tsanfleuron gleccseren lévő síközpont üzemeltetője riadót fúj: a jégolvadás mértéke idén megháromszorozódott.

A Tsanfleuron gleccser ad otthont a svájci Glacier 3000 síközpontnak.

Tíz éve még 15 méter vastag volt a jég, de szeptemberre el fog tűnni. A svájci Tsanfleuron-hágó több mint 2000 év után idén lesz először jégmentes. Az ottani Glacier 3000 gleccser síterület üzemeltetője szerint a Scex Rouge és a Tsanfleuron gleccserek, amelyeket a hágó választ el, az elmúlt tíz nyár átlagának háromszorosát veszítette az idén.

A becslések szerint a Tsanfleuron-hágót, a Vaud és Valais kantonok közötti, 2800 méter magasan fekvő vékony földdarabot legalább 2000 éve jég borítja, de valószínűleg ennél hosszabb idő óta. Mauro Fischer, a Berni Egyetem glaciológusa szerint további kutatásokra lenne szükség a pontos időszak meghatározásához. A hágó azonban 6000 évig is a jég alatt lehetett.

A közeljövőben a változások jelentősen befolyásolják a gleccser havas sportokra való használatát is – írja a Glacier 3000. Eredetileg a síelők a Tsanfleuron gleccseren a Scex Rouge gleccser alján lévő ülőliftig síelhettek, amely felviszi őket az azonos nevű felvonóállomáshoz.

„Most, hogy a hágó elválasztja a két gleccsert, megfontolják, hogyan lehetne a meglévő infrastruktúrát átalakítani” – mondta Bernhard Tschannen, a Glacier 3000 kötélpályák igazgatója.

A Scex-Rouge gleccser helyén a következő tíz-tizenöt évben valószínűleg egy természetes tó jön létre. A mélysége körülbelül tíz méter, térfogata pedig 250 000 köbméter.

Ausztriában is hasonló megfigyeléseket tesznek. A Jamtal-gleccser nagy része például a nyár végére eltűnik. A Hintertux-gleccseren újra és újra extrém körülmények várják a síelő vendégeket.

2022. augusztus 13.

Szerző: Hegycsúcsok / Fotó: (c) wikipedia/Zacharie Grossen

hetedhetshop.hu

Kövess minket!

Ez is érdekelhet

Legfrissebb hírek