Súlyos baleset történt a Hallstatt-gleccseren

Síelés közben elhagyták az előkészített gleccserutat.

Egy 24 éves cseh nő csütörtökön 18 métert zuhant egy hasadékba a Hallstatt-gleccseren. A nőt sértetlenül kimentették.

A fiatal cseh nő csütörtök reggel a barátjával együtt síelt a Hallstatt-gleccseren. Ennek során a Seethalerhütte területén elhagyták az előkészített gleccserutat, ráadásul nem vol náluk a szükséges gleccserfelszerelés.

File:Simonyhuette und Dachsteinkapelle 1.jpgSimonyhütte (c) wikipedia/ Oxensepp

A Simonyhütte irányába gyalogoltak a nyilvánvalóan erősen hasadékos gleccseren át, és alig 100 méter után a nő egy hasadék szélén lévő hóhídon összeesett és a mélybe zuhant. A hasadék alján volt egy körülbelül 40 centiméter széles rés, amin ő még átcsúszott, így alig volt kapcsolata a barátjával.

A férfi gyorsan a Seethalerhütte fogadósához rohant, aki riasztotta a mentőszolgálatot, és azonnal maga is mentőfelszereléssel elindult. A fiatal csehnek meg kellett találnia a megfelelő hasadékot, amin a hütte házigazdája és egy arra járó hegyi vezető le tudta engedni a kötelet és a hámot. A nő nem sérült meg a 18 méteres zuhanásban, és képes volt maga felvenni a hámot, és így ki tudták húzni.

 

A Hallstatt-gleccser a Dachstein-hegység legnagyobb gleccsere

A Hallstatt-gleccser közvetlenül a Dachstein-csúcs északi lábánál húzódik a Simony-hütte alatti jégtavakig, 2205 m tengerszint feletti magasságban.

Mint tipikus karsztgleccsernek, a Hallstätter Gletschernek nincs föld feletti kifolyója; az olvadékvíz egy földalatti barlangrendszeren keresztül távozik. Nagy része újra megjelenik a Waldbach forrásánál, és a Waldbachon keresztül a Hallstatti-tóba és így a Traunba folyik.

2022. augusztus 12.

Szerző: Hegycsúcsok / Fotó: Hallstatt (c) Österreich Werbung/Julian Elliott Photography

hetedhetshop.hu

Kövess minket!

Ez is érdekelhet

Legfrissebb hírek