Szlovákia: A hegyvidéki turisták száma meredeken emelkedik

A hegyimentők naponta többször kénytelenek a turistákat megmenteni.

A Szlovák Köztársaság belügyminisztériuma bejelentette, hogy a hegyimentő szolgálat idén a tavalyi adatokhoz képest a szlovák hegyekben a turisták számának növekedését regisztrálta.

A minisztérium augusztus 3-án kiadott közleményében azt is hangsúlyozta, hogy a nyári szezon teljes virágzásban van, és a hegyimentők naponta többször kénytelenek a turistákat megmenteni.

A koronavírus terjedése miatt a szlovákiai hatóságok beutazási tilalmat vezettek be a vírus terjedésének megállítása és a polgárok életének védelme érdekében, ami a nemzetközi látogatók számának csökkenéséhez vezetett.

Jelenleg azonban Szlovákia, az Európai Unió országainak többségéhez hasonlóan, eltörölt minden, a koronavírus miatt bevezetett korlátozást, így ma már nagyobb számú nemzetközi látogatót fogad.

„A COVID-19 járvánnyal kapcsolatos korlátozások után érezhető, hogy a külföldi látogatók is visszatérnek a szlovákiai hegyekbe. Ezért a hegyimentők készenlétben állnak. Az egyik legnehezebb beavatkozás a hegymászóterepeken éjszaka végzett mentések”

– mutatott rá Roman Mikulec, a Szlovák Köztársaság belügyminisztere.

Annak ellenére, hogy a turisták száma egyre nő a hegyekben, több olyan incidensről is beszámoltak, amely a hegyi turizmussal kapcsolatos.

A minisztérium hangsúlyozta, hogy június 16-án volt egy eset, amikor két lengyel hegymászó a Jastraba veža délnyugati falán rekedt, miután a kötelük elakadt. Közvetlenül ezután a hegyimentő szolgálat beavatkozott, amit a kedvezőtlen viharos időjárás és a sötétség nehezített – ilyen körülmények között gyors hipotermia lép fel.

Ráadásul három nappal később két másik lengyel hegymászót is értesítette a hegyimentőket, akik ugyanilyen problémával, a haladás útvonalán elakadt kötél miatt kértek segítséget.

A júliusi viharok során, amelyek különösen veszélyesek a hegyi környezetben, nyolc turista, köztük 6-12 éves gyerekek rekedtek a Suchá Belá-szurdok tetején. Ugyanezen a napon a mentők beavatkoztak a Misové-vízesések területén is, ahol egy 3 éves cseh kisfiún és szülein segítettek – áll a közleményben.

A hegyimentő szolgálat igazgatója ezzel kapcsolatban elmondta, hogy a Szlovák Paradicsom szurdokain még akkor is nehéz átkelni, ha a terep járható, a szikla és a technikai eszközök, például a létrák és a felvonók nem nedvesek és csúszósak. Ezért szerinte a kisgyermekes túrázóknak érdemes megfontolniuk a szurdokokon való átkelést, és kevésbé megerőltető technikai és fizikai útvonalat választaniuk.

2022. augusztus 6.

Szerző: Hegycsúcsok / Fotó: Magas-Tátra (c) pixabay

hetedhetshop.hu

Kövess minket!

Ez is érdekelhet

Legfrissebb hírek