Vége a Mont Blanc ingyen megmászásának

15 000 eurós kauciót vezetnek be: az esetleges temetési és mentési költségek fedezésére.

A Mont Blanc francia oldalán fekvő Saint-Gervais község polgármestere úgy döntött, hogy 15 000 eurós kauciót vezet be a hegycsúcsot megmászni kívánó hegymászók számára. A polgármester, Jean-Marc Pelleix arra panaszkodott, hogy „álmászók” tucatjai figyelmen kívül hagyják azt az ajánlást, hogy a szárazság okozta jelentős sziklaomlások miatt ne a francia normál útvonalon másszák meg a Mont Blanc hegyet.

A hegymászók által fizetendő 15 000 eurós kaució az áldozat kimentésének és eltemetésének átlagos költségeivel lenne egyenértékű. „Elfogadhatatlan, hogy a francia adófizetőknek kell fizetniük ezeket a költségeket” – panaszolta a polgármester.

Saint-Gervais-les-Bains-ből indul a Gouter-útvonal Európa legmagasabb csúcsára, amelynek megmászására a hatósági figyelmeztetések ellenére tucatjával vágnak neki a vállalkozó szelleműek.

Az intézkedést bevezető Jean-Marc Peillex helyi polgármester ugyanakkor orosz rulettnek nevezte vakmerőséget. Tételesen levezetve a letétből tízezer euró a mentési költségeket, ötezer pedig az esetleges temetést fedezné.

A helyi túravezetők július közepe óta felfüggesztették tevékenységüket a mindenki számára hozzáférhető útvonalon a kőomlások fokozott veszélye miatt. A helyi közigazgatási szervek pedig arra intették az embereket, hogy kerüljék el a térséget. A tartós hőhullám ráadásul még veszélyesebb körülményeket teremtett a hegyen.

Peillex szerint önjelölt alpinisták tucatjai fittyet hánytak a figyelmeztetésre. Beszélt arról is, hogy öt román turista rövidnadrágban, sportcipőben és szalmakalappal akart nekivágni a hegycsúcs megmászásának, de még időben visszafordították őket a hegyi rendészek. A mentőegységek egy helikopter fedélzetén utasították őket, hogy térjenek vissza.

„Az emberek halállal a hátizsákjukban akarnak helyet mászni. Akkor előlegezzék meg a mentési és temetési kiadásokat, mert az elfogadhatatlan, hogy a francia adófizetőknek kelljen állniuk a számlát”

– fogalmazott a polgármester.

Az utóbbi húsz évben a Gouter-útvonalon több mint száz ember halt meg.

A csúcsot a Ratti-útvonalon is el lehet érni a Mont Blanc olasz oldaláról Courmayeur felől, de ezt az ösvényt kevésbé használják.

Roberto Rota, Courmayeur polgármestere közölte, hogy nem tervezi korlátozni a hegycsúcs megmászását, letét követelését szürreálisnak nevezte. Azt mondta, a hatóságok legfeljebb figyelmeztethetik az embereket az útvonalakon uralkodó nehéz körülményekre.

A hegyvidéki tevékenységek biztonságának kérdése fokozottan előtérbe került az idén nyáron a hőhullám és a Marmolada északi lejtőjén bekövetkezett jégomlás miatt, amely tizenegy ember életét követelte július elején.

Az észak-olaszországi Dolomitok legmagasabb hegycsoportja településeinek polgármesterei biztonsági megfontolásokból lezárták a térséget, de hegymászók ennek ellenére megpróbálkoztak a tilalom kijátszásával.

A Monte Cervinóra vezető ösvényt például csütörtökön ideiglenesen le kellett zárni, miután tizenhárom hegymászót mentettek ki egy földcsuszamlás nyomán.

 

2022. augusztus 4.

Szerző: Hegycsúcsok / Fotó: Mont Blanc (c) pixabay

hetedhetshop.hu

Kövess minket!

Ez is érdekelhet

Legfrissebb hírek